Larm om beväpnad man på Drumsö – skolbarn hölls inomhus

Drumsö lågstadieskola. Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Polisen fick tips om en beväpnad person som uppträdde hotfullt på Drumsö på måndagen. Drumsö lågstadieskola höll eleverna inomhus av säkerhetsskäl. Polisutryckningen gav ändå inget resultat.

Polisen ryckte ut på måndagsförmiddagen efter ett larm om att en beväpnad och därmed potentiellt farlig person rörde sig på Drumsö.

Myndigheterna varnade skolor och daghem om faran. Exempelvis Drumsö lågstadieskola fick order om en inrymning.

– Eleverna var ute på rasten, men vi tog genast in dem. Inrymningen var en säkerhetsåtgärd, säger rektor Anna-Maria Rosenqvist.

Polisutryckningen gav ändå ingen utdelning. Helsingforspolisen uppger för HBL att patrullen inte kunde säkerställa om ögonvittnestipset om en beväpnad person höll streck eftersom ingen person som matchade beskrivningen kunde hittas.

Polisen lade ner spaningen på eftermiddagen.

I Drumsö lågstadieskola kunde skoldagen fortsätta någorlunda normalt.

– Vi informerade eleverna om vad vi själva visste. Lärarna har diskuterat det med dem, och vi har skickat samma information till föräldrarna, säger Anna-Maria Rosenqvist.

– Även om eleverna inte var utsatta för något direkt hot och situationen fick ett lyckligt slut är det klart att sådant här påverkar barnen, säger hon.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning