Larkin polisanmäld efter vansinnestacklingen: "Kan handla om fängelse"

Thomas Larkin i Italiens dress i VM i våras Bild: EPA / SASCHA STEINBACH

Mannheims ishockeyback Thomas Larkin är polisanmäld och kan riskera fängelse efter en tackling mot Brynäs Daniel Paille.

Åklagarmyndigheten i region Mitt har upprättat en polisanmälan gällande misshandel efter tisdagens åttondelsfinal i Champions Hockey League (CHL) mellan Brynäs och tyska Mannheim i Gävle.

Hemmalagets Daniel Paille, 33, drabbades då av en hjärnskakning efter en ful tackling från Mannheims Thomas Larkin, 26.

"Via reprisbilder av händelsen på tv har kammaråklagare Joakim Johansson beslutat att en polisanmälan ska upprättas på händelsen", skriver polisen på sin webbplats.

Kort sportsligt straff

Förseelsen renderade i sportslig avstängning i fyra CHL-matcher. Ett straff som enligt många var alldeles för milt och Brynäs hotade på torsdagen med att dra sig ur CHL.

"Vi kommer fortsätta vår dialog med ledningen av CHL och även SHL. Utifrån de samtalen kommer vi besluta vilka åtgärder Brynäs IF kommer att ta kopplat till fortsatt deltagande i CHL samt eventuella civilrättsliga åtgärder", skrev klubbdirektören Johan Stark på Brynäs webbplats.

"Jag vill försäkra mig om att spelaren hålls ansvarig och straffas för sina handlingar så att han inte gör det igen och är en risk för andra spelare", skrev Daniel Paille.

"Tidigt att spekulera"

Backen Thomas Larkin, som är född i London men representerar Italiens landslag, har bett om ursäkt för förseelsen. Men kan riskera fängelse.

I och med att polisanmälan nu upprättats ska polis och förundersökningsledare gå igenom bildmaterial från tv-sändningen av matchen (som Brynäs vann med 2–1) och inleda förhör.

– Misshandel är ett brott som leder till fängelsestraff, det kan finnas omständigheter att det omvandlas till samhällstjänst. Det kan handla om två till sex månader fängelse i det här fallet, men det är egentligen för tidigt att spekulera i mer exakt, säger kammaråklagare Joakim Johansson till Aftonbladet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning