Lärarna i kläm i skolkonflikten kring Cygnaeus lågstadieskola

Annons. Annonsen på första sidan i onsdagens HBL betalades av Cygnaeusstiftelsen vars uppgift är att understöda och delta i utvecklingen av Cygnaeusskolan i Helsingfors. Bild: Leif Weckström

Fritt för lärarna att delta i demonstration för bevarandet av Cygnaeus lågstadieskola i södra Helsingfors. Men hur många törs gå med?

Enligt HBL:s källor tar arbetsgivaren väldigt allvarligt på lärarkårens försök att delta och påverka i den offentliga diskussionen om "Banans" framtid. Ingen lärare som tidningen talat med vill gå ut med eget namn i rädsla för repressalier.

I morgon torsdag arrangeras en demonstration på skolgården. Frågan är om de lärare som vill gå med och tycka till vågar göra det.

På Finlands Svenska Lärarförbund säger ombudsman Jens Mattfolk att lärarna har samma rättigheter som alla andra medborgare.

– Men arbetsro råder så då får demonstrerandet inte påverka lektionerna. Man kan inte låta bli att hålla en lektion, säger Mattfolk.

Demonstrationen börjar klockan 15 och slutar klockan 17. Risken är därmed liten för att lektioner i en lågstadieskola ska avbrytas eller på annat sätt störas.

Efter demonstrationen fortsätter diskussionen om skolnätet på ett allmänt informationsmöte som utbildningsverket arrangerar.

På måndagens skolmöte som arrangerades av SFP framgick att oroliga lärare som drabbas av skolnätsreformen upplever att de bemöts dåligt av arbetsgivaren.

– Jag är en av dem som förväntas flytta till Busholmen. Men om jag inte vill dit? Svaret var att då kan du söka dig någon annanstans, berättade en lärare.

Enligt utbildningsverkets förslag skulle man grunda en ny svensk skola på Busholmen i samband med den finska skolan och en ny tvåspråkig, nordisk skola.

Grundskolan Norsen skulle bli en enhetlig grundskola för klasserna 0–9. I den här ekvationen skulle Cygnaeus lågstadieskola läggas ned och eleverna fördelas på de andra skolorna, främst Norsen och nya skolan på Busholmen.

SFP:s motförslag är att Cygnaeus och Kronohagens lågstadier blir närskolor för klasserna 0–4 samt att de skulle ha gemensam förvaltning med Grundskolan Norsen, som skulle rymma årskurserna 5–9. För Busholmens del föreslår SFP åtminstone en kvartersskola för klasserna 0–2.

SFP har två av nio platser i svenska sektionen. Sektionen ska besluta om revideringen av skolnätet i april.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning