Lärarfacket efterlyser mer resurser till småbarnspedagogiken och hoppas på en två år lång förskola

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Lärarfacket OAJ hoppas på att förskoleundervisningen i Finland förlängs till två år.

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ föreslår att förskoleundervisningen i Finland blir tvåårig och att barnen ska börja i förskolan redan som femåringar. Enligt OAJ skulle det stärka barnens lärstig och underlätta skolgången i början.

– Allt fler medborgare har fått upp ögonen för en högklassig småbarnspedagogik och för förskoleundervisningens betydelse för barnets lärstig. OAJ:s följande mål är att få alla femåringar att delta i förskoleundervisningen och att ändringen skulle ingå i följande regeringsprogram, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i ett pressmeddelande.

– Samtidigt måste dock stödet för växande och lärande utökas, påpekar han.

OAJ uttrycker en oro för att barn som behöver stöd eller specialundervisning inte får det i tillräcklig utsträckning. Enligt OAJ behöver ungefär tio procent av barnen i en årskurs specialstöd, vilket är svårt att beakta om grupperna är alltför stora.

– Pengar spelar en stor roll för hur stöd förverkligas i förskoleundervisningen, liksom senare i den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. Resurser innebär tillräckligt många lärare och speciallärare samt skäligt stora grupper, säger Luukkainen i pressmeddelandet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00