Läraren vid Polisyrkeshögskolan nekar fortfarande till brott

En lärare vid Polisyrkeshögskolan är åtalad för sexuellt utnyttjande, sexuellt antastande och brott mot tjänsteplikt. Bild: Ari Sundberg/SPT

Den lärare vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors som åtalas för sexuellt utnyttjande, sexuellt antastande och brott mot tjänsteplikt nekar att han gjort sig skyldig till brott, rapporterar Aamulehti.

Birkalands tingsrätt behandlade fallet på tisdagen och kommer att ge en kanslidom i ett senare skede.

Aamulehti skriver att de misstänkta brotten inträffat under åren 2015 till 2018. Enligt åklagaren har läraren, vars titel är överkonstapel, bland annat tafsat på kvinnliga studerande vid Polisyrkeshögskolan och på en av sina kvinnliga kolleger. Sammanlagt finns det sju målsägande i rättsprocessen.

Överkonstapeln kände inte igen åklagarens beskrivningar av situationerna och nekade att hans gärningar skulle ha haft en sexuell natur. Han sade också att han inte kommer ihåg alla situationer som åklagaren beskrev.

Enligt Aamulehti krävde en del målsägande att tingsrättens dom skulle vara sekretessbelagd men rättens ordförande beslöt att domen blir offentlig.

Det var i december som Åklagarmyndigheten meddelade att åtal väckts mot överkonstapeln och läraren vid Polisyrkeshögskolan. Mannen nekade redan då till alla anklagelser. Han är för tillfället avstängd från sin tjänst vid Polisyrkeshögskolan.

Läs mer: Lärare vid Polisyrkeshögskolan åtalas för sexuellt utnyttjande och antastande – sju personer offer

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning