Lärare åtalad för sexuellt utnyttjande av barn – rättegången inleddes på måndagen

Rättegången mot den tidigare läraren i den svenskspråkiga Hoplaxskolan hålls i Helsingfors tingsrätt. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

En tidigare lärare vid Hoplaxskolan åtalas för sexuellt utnyttjande av barn. Han ska bland annat ha skickat meddelanden med sexuell innebörd. Via sin försvarsadvokat meddelar mannen att han bestrider åtalet. Rättegången inleddes på måndagen.

Den manliga läraren, som har undervisat i Hoplaxskolan i Helsingfors, åtalas för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning. Brotten ska ha begåtts åren 2013–2017.

På måndagen inleddes rättegången mot honom. Enbart några minuter var offentliga, i övrigt sker den bakom stängda dörrar. Rättegångshandlingarna hålls i sin tur hemliga i sextio år.

I ett av fallen har den tidigare läraren, enligt åklagarens stämningsansökan, exempelvis skickat meddelanden och bilder med sexuell innebörd till en elev via meddelandetjänsten Whatsapp. Han ska också ha rört vid eleven i skolan. Enligt åklagaren Elisabeth Stenman-Haltia "har handlingarna haft en väsentlig sexuell innebörd".

Den åtalade tidigare läraren anlände blek och sammanbiten till Helsingfors tingsrätt på måndagsmorgonen. Via sin försvarsadvokat Jussi Sarvikivi meddelade han att han bestrider åtalet.

Vid sexuellt utnyttjande av barn är offret under 16 år. Straffet är fängelse i minst fyra månader och högst fyra år. Vilket straff åklagaren yrkar på klarnar i slutpläderingen nästa vecka.

Rättegången pågår i fem dagar.

Läraren har främst undervisat i årskurserna sju till nio. Han har haft en tillfällig tjänst, som förlängts årligen. Niclas Grönholm, linjedirektör vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors, har tidigare sagt till HBL att läraren inte har undervisat sedan brottsmisstankarna kom fram.

Också skolans rektor åtalas för brott mot tjänsteplikt. Det handlar bland annat om huruvida rektorn känt till misstankarna mot läraren och som hans chef agerat korrekt. Rättegången mot rektorn hålls i januari.

Rektorn arbetar nu i en annan skola i huvudstadsregionen, i Vanda.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning