Lärare anklagad för olämpligt beteende avskedades från Helsingforsgymnasium

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors har i dag avslutat lärarens tjänsteförhållande med orsak av flera förbrytelser.

I höstas i samband med att #metoo-rörelsen började ta fart också i Finland gick ett antal nuvarande och före detta studerande vid Helsingforsgymnasiet Kallio lukio ut med att en av skolans lärare i flera års tid betett sig olämpligt och till och med trakasserat studerandena. Nyhetsbyrån STT var först ute med anklagelserna mot läraren.

I dag meddelade Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning att lärarens tjänsteförhållande har avslutats. Motiveringen till beslutet är att läraren försummat sin tjänst och gjort sig skyldig till flera förbrytelser, bland dem sexuellt trakasserande av studerande. I ett uttalande beskrivs beteendet som ett hot mot elevernas rätt till en trygg studieomgivning,

Strax innan jul meddelade Helsingforspolisen att ingen förundersökning inleds i fallet. Efter en utredning och olika uppgifter som sektorn fått ta del av fattades beslutet om att avskeda läraren.

– Vi tillåter inte olämpligt beteende i skolorna eller vid läroinrättningarna i Helsingfors och alla måste ingripa för att sätta punkt för det, säger sektorchef Liisa Pohjalainen i uttalandet.

Pohjalainen säger att staden strävar efter att sänka tröskeln för att anmäla olämpligt beteende, mobbning och sexuella trakasserier.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46