Lappviken kan räddas

Både Moomin Characters och ett placeringsbolag i Luxemburg gör anspråk på Lappviken. Bild: Niklas Tallqvist

När både SFP och SDP i Helsingfors nu säger nej till det förslag som bordlades i stadsmiljönämnden den 28 april ser det ut att våras för Lappviken.

HBL har uppmärksammat Lappviken i flera artiklar och även i en utmärkt ledare (HBL 30.4).

Lappviken samlar många unika värden, Sällsynta växter och småkryp är grannar till vackra, historiskt värdefulla byggnader som har erbjudit hem och vård åt många av samhällets olycksbarn sedan 1800-talet. I dag är Lappviken en samlande plats för en brokig skara ideell verksamhet för psykisk hälsa, social rättvisa, kultur och konst.

Det är för att bevara och bygga vidare på den här fina verksamheten som Pentti Arajärvi, Björn Månsson och jag den 11 mars tillsammans lämnade in en budgetmotion i vilken vi föreslår det som HBL nu också backar upp. Förslaget är att staden investerar tio miljoner euro i ett fastighetsbolag som tar över Lappviken och utvecklar verksamheten där i samarbete med de nuvarande hyresgästerna. När både SFP och SDP i Helsingfors nu säger nej till det förslag som bordlades i stadsmiljönämnden den 28 april ser det ut att våras för Lappviken. Säkert vet vi tyvärr ännu inte hur det hela slutar utan det krävs fortsatt engagemang.

HBL hade nyligen också en artikel som tog upp den roll Moomin Characters har i sammanhanget. Jag tror att Moomin Characters mycket väl kan passa in på Lappviken, men inte genom fortsatt samarbete med det skatteparadisbolag, NREP, som vill köpa Lappviken med profit som enda motiv. Jag tror att alla mumintroll och deras vänner, kan ha en fin, gemensam framtid på Lappviken. Men det förutsätter att vi samlar våra krafter och säger nej till samarbete med NREP.

Thomas Wallgren, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning