Lappviken bordlades – partierna formar ståndpunkter på onsdag

Lappvikens sjukhusområde ligger invid havet och Sandudds begravningsplats. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Frågan om utvecklingen av Lappvikens sjukhusområde bordlades i Helsingfors stadsstyrelse på måndagen. Politikerna vill få svar på några frågor innan de tar beslutet om en vecka.

Frågan bordlades som väntat då Helsingfors stadsstyrelse diskuterade den senaste av planerna för Lappvikens sjukhusområde på måndagen. Stadsstyrelsen ska ta ett beslut på nästa möte måndagen efter midsommarhelgen.

HBL skrev i fredags om det senaste förslaget där bolaget NREP i fastighetsbranschen erbjuder sig att bilda ett fastighetsbolag tillsammans med Helsingfors stad. På det viset skulle kostnaderna fördelas på två parter och NREP skulle få sitt hotell, men staden kunde också trygga fortsatta möjligheter för allmännyttiga föreningar, till exempel inom psykvården.

Förslaget skiljer sig så pass markant från NREP:s egentliga tävlingsbidrag – det enda som stod sig till slutet men som ändå fick back i stadsmiljönämnden – att alla partier ville bekanta sig närmare med förslaget och få svar på en del frågor.

Marcus Rantala (SFP) vill veta vilka möjligheter det finns att bevara en större del av parken då man planerar både hotell och lokaler för sociala tjänster, och han vill också veta hur helheten påverkas av att Moomin Characters dragit sig ur projektet.

Rantala ska forma sin ståndpunkt efter att SFP:s fullmäktigegrupp har diskuterat frågan på onsdag. Han antar att även alla de andra politiska grupperna gör likadant och förankrar sin ståndpunkt hos fullmäktigegruppen på onsdag. Han bedömer att ståndpunkterna beror på de frågor som alltjämt diskuteras.

– Partierna vill veta hur hyresnivån ska slås fast och vilken stadens roll ska bli i fastighetsbolaget, säger han.

Läs också: Mumintrollen dras in i tvisten om Lappviken

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning