Lappugglor tjusar och gäckar fågelskådare i innerstaden och förorten – har du sett den ovanliga gästen?

Lappugglan är Finlands näst största uggla, i storlek med fjällugglan. Bara berguven är större. Bild: Lars Lönnqvist

Först dök en lappuggla upp i Olars i Esbo för en dryg vecka sedan. Och i lördags upptäcktes en lappuggla till i södra Helsingfors. – Mycket ovanligt, säger ornitologen Jörgen Palmgren.

Många fågelskådare har halkat omkring på gatorna i Olars den senaste tiden. Orsaken är att en lappuggla har hållit till än i Lustigkulla, än i Kvisbacka. Efter att de flesta hugade hade gått bet många gånger lyckades många se den på dagvila i höghusmiljö i fredags.

– När en bekant ringde mig och sade berättade att det sitter en lappuggla fullt synlig bara en kilometer härifrån lämnade jag frukosten på bordet för att inte missa ugglan, säger Lars Lönnqvist.

Att lappugglor dyker upp i stadsmiljö är ovanligt. Individen i Olars var orädd och lät sig oblygt beskådas. Bild: Lars Lönnqvist

Han tog kameran med sig och fick några fina bilder på ugglan som HBL nu kan publicera. Det var första gången Lönnqvist såg en lappuggla, och synen var imponerande.

– Den är faktiskt stor.

Imponerad blev också Bernt Nordman då han fick se en lappuggla i Helsingfors i lördags. En läsare hade tipsat Ilta-Sanomat om att det sitter en lappuggla på en balkong i Eira, och det fick flera fågelskådare att leta efter den. De hittade den på kvällen, och Nordmans familj fick veta om det av fågelskådarna.

– Den satt i lönnen på Villa Johannas gård. Det var mycket imponerande att se den, jag har aldrig sett en lappuggla på så nära håll, säger Nordman.

Folk letade förgäves efter Eiraugglan på söndagsmorgonen. Däremot sågs Olarsfågeln åter på söndagen. Det anses ändå klart att det rör sig om två exemplar. Det är inte normalt att en lappuggla påträffas i stadsmiljö, ännu mindre att två fåglar ses samtidigt, uppger ornitologen Jörgen Palmgren, känd från Naturväktarna.

Att andra ugglor dyker upp i stadsmiljö vintertid är vanligare. Tolkningen är att de har svårt att hitta föda i naturen.

– Det kan verka ganska överraskande att de hittar något att äta i stadsmiljö, säger Palmgren.

Lappugglans föda har analyserats på häckningsplatser. Den äter nästan uteslutande smågnagare som åkersork och skogssork, ibland näbbmöss. Vattensorken uppges vara dess största bytesdjur. Lappugglan har så små fötter att det inte är säkert om den ens kan fånga en råtta. Synen är det däremot inget fel på.

– Lappugglan kan i dagsljus se en gnagare på tvåhundra meters avstånd, säger Palmgren.

Lappugglan kan se en sork på 200 meters avstånd i dagsljus. Den kan jaga i både ljus och mörker. Bild: Lars Lönnqvist

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning