Lapplands sjukvårdsdistrikt ger anvisningar för jullovsbesökare

Endast friska personer ska resa, och ifall man insjuknar under sin Lapplandsresa bör man genast söka sig till coronatest. Bild: Pixabay/SPT

Det främsta rådet till personer som planerar att resa från coronadrabbade områden till Lappland inom den närmaste tiden är att fundera om resan verkligen är nödvändig.

Lapplands sjukvårdsdistrikt har publicerat en lista med coronaanvisningar (på finska) för dem som planerar att besöka Lappland under exempelvis jullovet.

Anvisningarna är specifikt riktade till resenärer som kommer från områden som är i accelerationsfasen eller i fasen för samhällsspridning.

Det första rådet är att fundera över om resan verkligen är nödvändig.

Om den anses vara det bör man ett par veckor innan resan undvika alla platser och situationer där risken är hög för coronaexponering. Riskabla situationer är sådana där många personer samlas och där det är svårt att hålla avstånd, exempelvis köpcenter och middagar på restaurang. Dessa platser och situationer ska undvikas även under vistelsen i Lappland.

Endast friska personer ska resa. Ifall man insjuknar under resans gång bör man omedelbart redan vid minsta symtom söka sig till ett coronatest och isolera sig tills testsvaret kommit. Eventuella symtom kan vara halsont, snuva, hosta, magont, stegring, diarré eller försämrat smak- eller luktsinne.

Om man träffar någon som hör till riskgruppen bör man försäkra sig om att alla bär munskydd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning