Lappalainen glänste mot beskedligt motstånd

Lassi Lappalainen var den stora behållningen i den kyliga kvällen. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Inte ens en tidig utvisning på Faith Friday Obilor fick några långtgående konsekvenser för HJK. Klubi vann med 3-0 mot HB Torshavn och tog ett jättelikt steg mot den andra kvalomgången i Champions League.

– Vi är effektiva och gör väl tre mål på fem klara chanser. En dylik procent måste man vara nöjd med, säger matchens man Lassi Lappalainen.

HB Torshavn kändes på förhand som något av en drömlott och ute på planen förstärktes intrycket. Mål av Lappalainen och Daniel O'Shaugnessy före paus och ett till av Lappalainen efter paus räckte mer än väl för att knäcka de beskedliga gästerna.

– De spelade väl rätt långt som vi hade tänkt oss. Utvisningen gjorde naturligtvis saker och ting lite svårare för oss, säger Lappalainen.

Robuste mittbacken Obilor drog på sig ett andra gult kort efter en halvtimmes spel. HJK-klacken blev smått skogstokiga på den georgiske rättsskiparen Girogio Kruasjvili och skanderade "Uefa maffia". Kanske aningen långsökt för det känns inte särskilt sannolikt att det skulle existera en sammansvärjning för att se till att ett färöiskt lag skulle gå långt i Europa.

Obilors andra gula kort var väl aningen tveksamt men mot det här motståndet spelade det ingen större roll.

– Jag får delvis ta på mig hans andra gula kort. Min passning var så dålig att han måste foula i följande situation, säger Lappalainen.

– Vi spelar inte särskilt bra fram till utvisningen. Men en man mindre gör vi det otroligt proffsigt och släpper inte till en enda het chans, säger chefstränaren Toni Koskela.

HJK svarade på utvisningen tio minuter senare då O'Shaugnessy visade prov på styrka och beslutsamhet då han från närhåll tryckte in 2-0.

Matchens man var tvivelsutan Lappalainen. Den vindsnabbe kantspringaren trivdes som fisken i det berömda vattnet mot de trögfotade och stundtals rätt illa positionsspelande motståndarna. Ytorna var stora att spela på och det gillar Lappalainen.

Lappalainens 3-0 var en läckerbit och det kunde ha blivit ytterligare ett par baljor för den utlandsaktuella 20-åringen som mycket väl kan komma att lämna de inhemska planerna redan i sommar.

Med 3-0 i ryggen behöver HJK knappast våndas särskilt mycket över returen på Färöarna nästa vecka. Klasskillnaden mellan lagen är enorm och allt annat än en HJK-seger också på bortaplan vore överraskande.

– Utgångsläget är givetvis alldeles utmärkt. Gör vi ett bortamål är matchparet punkterat, säger Koskela.

Mål: 21 min Lappalainen 1-0, 42 min O'Shaugnessy 2-0, 66 min Lappalainen 3-0.

Så går Champions League vidare för HJK:s del:

Om HJK slår ut Torshavn väntar med största säkerhet serbiska storlaget Röda Stjärnan från Belgrad i följande omgång. Åker laget ut mot Röda Stjärnan får HJK en plats i den tredje kvalomgången till Europa League.

Röda Stjärnan, eller Crvena Zvezda som klubben heter på serbiska, inledde kvalet med att spela 0-0 borta mot Sudava från Litauen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning