Posten stänger efter 160 år i Kronohagen

Tom Sommardahl betjänades av Sirpa Schönberg i Kronohagens postkontor. Bild: Leif Weckström

På tisdag går en 160-årig epok i graven när postkontoret i Kronohagen i Helsingfors stängs. Kunderna sörjer över att ytterligare service försvinner från området.

Den här vardagsmorgonen är det lugnt på kontoret vid Fredsgatan i Kronohagen. Kontorschefen Tarja Kotiranta och hennes biträde Sirpa Schönberg radar upp paket på hyllorna. Kotiranta har jobbat på posten i 43 år och de 9 senaste åren i Kronohagen.

– Det känns vemodigt. Kundkretsen har varit fin och för många invånare är det här ett viktigt ställe. Vi har många äldre kunder som besöker oss dagligen. Jag har varit med länge och fått energi av alla kunder, säger Kotiranta.

Från och med tisdag erbjuds posttjänsterna i kontoret på Sparbankskajen i Hagnäs. Posten har letat efter en företagare som skulle vara villig att ta över postverksamheten i Kronohagen.

– Det finns ingen företagare i Kronohagen som har en tillräckligt stor lokal för att kunna driva postverksamhet, säger Anna Lehtonen, som är nätverkschef på Posten.

För Kotiranta kommer nedläggningen inte som en överraskning. År 2015 beslutade Posten att stänga en stor del av de egna kontoren. Kontoret i Kronohagen har levt på nåder.

– Jag funderar på att gå i pension, även om jag har en möjlighet att fortsätta i företagets tjänst. Jag har sökt några lediga jobb, men inte fått napp. Jag tror ändå att det får räcka för mig, säger Kotiranta.

Postkontoret i Kronohagen har sysselsatt tre personer. Tarja Kotiranta, till höger, och Sirpa Schönberg stänger kontoret för gott på tisdag. Bild: Leif Weckström

Margaretha Johansson, som bor i Kronohagen, kommer in på kontoret.

– Är det nu man borde vara klädd i svart, undrar Johansson och frågar Schönberg vad hon ska göra.

– Jag ska väl räkna får efter tisdag, säger Schönberg.

Johansson sörjer över att servicenivån i Kronohagen försämras. Den bekanta busslinjen försvann och nu postkontoret.

– Kontoret i Hagnäs är för långt borta för många äldre personer och de som har svårt att röra sig. Jag hör till dem som skickar mycket brev och kort. Det här känns för surt. Servicen utarmas i Kronohagen, säger Johansson.

Efter en stund blir det en kort kö i kontorslokalen som många minns som Elantos livsmedelsaffär. I kön står Tom Sommardahl som bor och är företagare på Skatudden där man en längre tid varit utan posttjänster.

– Kontoret på Hamngatan lades ner för länge sedan. Sedan skötte en affär verksamheten under en kort tid, men efter det har jag uträttat mina postärenden här. Det är givetvis en stor förlust att kontoret läggs ner. Förra gången lyckades man med ett starkt engagemang rädda kontoret, men nu är det tydligen kört, säger Sommardahl.

På Kaserntorget ska ett kontor finnas kvar. Sommardahl tror att han kommer att uträtta sina postärenden där i stället för i Hagnäs. På tisdag klockan 16 stängs kontoret på Fredsgatan för gott.

– Jag kommer hit på onsdag för att städa, men sedan är det obönhörligen slut, säger Kotiranta med en sorgsen stämma.

Fotnot: Bortsett från en kort period i början av 2000-talet har det funnits ett postkontor i Kronohagen sedan 1857. Möjligen redan innan det.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning