Lännen Media: Man efterlyst efter terrorattacken i Åbo har kontaktat polisen

Blommor och ljus vid platsen för terrordådet i fjol. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sedan knivdådet i Åbo i fjol har polisen velat komma åt en uzbekisk man vars inblandning i dådet polisen utreder. Enligt Centralkriminalpolisen har mannen tagit kontakt och sagt sig vilja komma till Finland för att reda ut det hela.

Efter knivdådet i Åbo i augusti förra året utfärdare Centralkriminalpolisen en internationell efterlysning på en 24-årig man som hade haft tät kontakt med Abderrahman Bouanane, som tingsrätten dömt till två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte.

Tre veckor före dådet ska mannen, finsk medborgare med rötter i Uzbekistan, ha rest till Dubai, och har sedan dess inte påträffats.

Enligt Lännen Media tog den efterlysta mannen i våras kontakt med polisen och sade sig då vara intresserad att komma till Finland för att "reda ut saken". Centralkriminalpolisen misstänker fortfarande mannen för delaktighet i dådet enligt Lännen Media.

Polisen vill få klarhet i hur och hur mycket den efterlysta mannen påverkade Bouananes slutliga beslut att utföra knivattacken. Om mannens handlande uppfyller rekvisiten för anstiftan vill kriminalkommissarie Susanna Arppe inte uttala sig om till tidningen.

Att mannen tog kontakt just på våren tror polisen har att göra med att fallet fick stor publicitet när rättegången hölls.

Under rättegången i Åbo tingsrätt kom det fram ny information, som tidigare varit hemligstämplad, om den efterlysta mannen. Mannen hade hjälpt gärningsmannen komma åt IS-propaganda, som han tog intensivt del av, och också uppmuntrat honom att genomföra dådet i just Finland.

Abderrahman Bouanane kom enligt polisen i kontakt med mannen i en av moskéerna i Åbo.

Bouanane ska ha frågat om det inte vore vettigare att genomföra en attack i exempelvis Frankrike, men mannen hade svarat att Finland också är skyldigt och ansvarigt till de händelser i Syrien som Bouanane uppgett att hans dåd var en reaktion på.

I polisförhör har Bouanane sagt att det "gav honom en åsikt" att han har rätt döda finländare.

När polisen i förhör frågade honom om den efterlysa mannens inflytande svarade han ändå:

– Det jag gjorde gjorde jag själv. Han har inget med det alls att göra.

Terroristbrott föråldras inte, polisens efterlysning kan därmed vara i kraft länge. Enligt Lännen Media försöker polisen inte aktivt nå mannen utan litar på att han kommer till Europa i något skede.

Abderrahman Bouanane har genom sin försvarsadvokat överklagat domen. Överklagan lämnades in förra veckan. Bouanane bestrider domens "i terroristiskt syfte" och ersättningen till en av målsägandena.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning