Lankinen lycklig över sin första nolla

Bild: Jussi Nukari

Kevin Lankinen motade samtliga 21 skott som fransmännen avfyrade mot honom och höll nollan i sin sjunde landslagsmatch.

För andra matchen i rad lyckades Finland hålla nollan. Mot Storbritannien var det Jussi Olkinuora som stod för bragden, mot Frankrike val Kevin Lankinen felfri med sina 21 räddningar.

– Inte kom det lätt. Frankrike kämpade bra och gjorde spelet ganska svårt för oss. I tredje perioden fick man svettas lite. Förstås känns det bra att hålla nollan, säger Lankinen leende.

Lankinen fick inte delta i spelet så värst mycket under de två första perioderna. I den tredje perioden stoppade Lankinen tio skott. Kollegan Florian Hardy hade det däremot svettigt i sextio minuter. Totalt stoppade han 44 skott.

Lankinen tycker inte synd om Hardy – tvärtom.

– Nä. Det är kul att spela då man får hjälpa laget. Han spelade en bra match, säger Lankinen.

Säsongens första nolla

Nollan lossnade i Lankinens sjunde landslagsmatch. Raden för insläppta mål per match i de sex första matcherna följer ett mönster: 2–1–2–1–2–1. Närmast en nolla var Lankinen i den tjeckiska EHT-matchen mot Ryssland som Finland vann med 3–1. Då nätade ryska superstjärnan Alexander Ovetjkin med 50 sekunder kvar av matchen.

Nollan är något som funnits i bakhuvudet på Lankinen. Speciellt eftersom han inte lyckades med konststycket under sin klubblagssäsong i AHL och ECHL.

– Man försöker att inte tänka på det men förstås är det i tankarna nu och då att man gärna skulle vilja ha en nolla. Det är en liten lättnad att man nu fick en nolla – och första nollan för mig själv för hela säsongen. Det kom i ett bra läge.

Tack vare 3–0-segern över Frankrike har Finland alla chanser i världen att vinna sin grupp. En seger över Tyskland på tisdag skulle säkra gruppsegern. En förlust kan också räcka, beroende på hur Kanada och USA avslutar sitt gruppspel.

Gruppvinnarna möter gruppfyrorna i kvartsfinalskedet. Men Lankinens tankar har ännu inte ens riktats mot matchen mot Tyskland.

– Jag har inte tänkt på den saken ännu. Jag vet inte var vi ligger i tabellen. Vi har en match kvar och vi vill vinna den. Sedan ser vi var vi är, säger han.

Då Lejonen ställs mot Tyskland ställs Lankinen mot en gammal bekanting som han respekterar djupt. Tysklands förbundskapten Toni Söderholm och Lankinen var klubbkamrater i HIFK säsongen 2014-15.

– Han är verkligen en jättefin typ. Han var en riktigt bra ledare redan i HIFK. Man märkte att han har kunskap att bli en bra coach. Jag tror de tyska killarna gillar honom massor. Han är jättelätt att vara med och han förstår mycket om hockey. Han är säkert en bra coach, säger Lankinen.

Vem som vaktar Finlands mål mot Tyskland vet man inte.

– Det är tränarstaben som bestämmer. Förstås vill jag vara förstamålvakt. Jag är alltid beredd, säger Lankinen.

Jalonen: "Helvetes bra"

Förbundskapten Jukka Jalonen var nöjd med hur hans mannar spelade mot Frankrike. Spelet i numerärt överläge gillade han inte men utöver det var det inget fel med prestationen, anser Jalonen.

– En segermatch och det såg helvetes bra ut, lyder den korta matchanalysen.

Finland är klart för kvartsfinal där motståndet blir grymt tufft. Jalonen vill leda sitt lag till gruppseger.

– Visst spelar det roll. Man för en liten tävlingsfördel. Motståndaren måste resa till en ny stad och ett nytt hotell. Det är inget som avgör men det ger oss en liten fördel, säger Jalonen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46