Torvdemonstration stoppade trafiken i Helsingfors: "Vi är i ett svårt läge"

Så här såg det ut på Mannerheimvägen på fredagsmorgonen. Bild: Niklas Tallqvist

Ett hundratal långtradare och traktorer från olika håll i landet demonstrerade i Helsingfors centrum på fredagsmorgonen i protest mot torvföretagarnas villkor. Riksdagshuset var målet och trafiken på Mannerheimvägen stod stilla i drygt 40 minuter.

Redan vid åttatiden på fredag morgon rådde en förväntansfull stämning vid Riksdagshuset i Helsingfors. Anhängare och motståndare till torvförbränningen hade samlats för att möta långtradarkonvojen med deltagare främst från norra och östra Finland. På plats fanns också riksdagsledamöter – främst från oppositionspartierna, men också några av Centerns ledamöter med Hannu Hoskonen i spetsen var på plats.

Läs också: Ingen tackar Centern för torvmiljonerna – demonstranter blockerar morgontrafiken

Heikki Juntunen är torvföretagare och anser att torven borde klassas som förnybar energikälla. Bild: Niklas Tallqvist

Vid 8.30 började de första bilarna synas vid Nationalmuseet och väl vid Riksdagshuset stannade trafiken. Heikki och Mari Juntunen från Siikalatva i norra Österbotten deltog i demonstrationen.

– Jag hade aldrig räknat med att marschera på valborg. Ända hit måste vi komma för att få fram budskapet. Vi har i flera årtionden försökt få vår röst hörd, men det känns som om ingen velat lyssna på oss. Läget ser inte bra ut för oss torvföretagare. Vi anser att torv borde klassificeras som förnybar energi, säger Heikki Juntunen.

Heikki och Mari Juntunen från Siikalatva i norra Österbotten deltog i fredagens torvdemonstration. Bild: Niklas Tallqvist

Enligt Juntunen är det fel att torven klassas som fossilt bränsle.

– Om torven skulle klassas som förnybar energi som träd så skulle det inte vara några problem. Priset på torv har stigit i höjden på grund av olika beskattningar, säger Heikki Juntunen.

– Att göra sig av med torven minskar inte på utsläppen och då måste man kompensera det med att bränna något annat, menar Mari Juntunen.

Långtradarna utanför Riksdagshuset. Bild: Niklas Tallqvist

Enligt Juntunen är 80 procent av omsättningen i parets företag hotad. Hälsningen till riksdagsledamöterna är klar:

– Vårt första budskap är att torven ska klassas som förnybar energi och då är mycket vunnet. Man måste fortfarande kunna leva och få värme i Finland. Torven utgör en trygghet, anser Mari Juntunen.

Efter att bilarna stått stilla i drygt 40 minuter på Mannerheimvägen började trafiken röra på sig och demonstrationen var över för den här gången.

– Vi hoppas att budskapet gick hem. Vi menar allvar, säger paret Juntunen inför hemfärden till norra Österbotten.

Här kan du följa vår liveblogg från demonstrationen på stan:

Läs mer om protesten här

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning