Långt straff för att döda folkkär gorilla

En man i Uganda får elva års fängelse för att ha dödat en bergsgorilla. På bilden en bergsgorilla i nationalparken Virunga i Kongo-Kinshasa, nära gränsen till Uganda. Arkivbild. Bild: Jerome Delay/TT-AP

En ugandisk man har dömts till elva års fängelse för att ha dödat en bergsgorilla i nationalparken Bwindi Impenetrable.

Bergsgorillan i fråga – den runt 25-årige silverryggen Rafiki – var en av parkens mest kända primater. Den familj på 17 gorillor som Rafiki ledde var den första att vänja sig vid människor, vilket innebar att guider kunde lotsa dit turister för att se gorillorna.

Sedan Rafiki för en månad sedan påträffats dödad av ett spjutsår riktades misstankarna snart mot en man från en närbelägen by. Mannen erkände gärningen, men sade sig ha agerat i självförsvar, en förklaring rätten alltså inte accepterade.

– Vi är lättade att Rafiki har fått rättvisa och hoppas att detta tjänar som ett varnande exempel för andra som dödar vilda djur, säger Sam Mwandha, chef för viltvårdsmyndigheten UWA.

Samtidigt uttrycker Mwandha visst medlidande med Rafikis baneman. Illegal jakt har ökat när coronakrisen slagit mot den lokala ekonomin.

– Har lokalsamhällena nära parkerna tagit till tjuvjakt för att klara nedstängningen? frågar sig viltvårdschefen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning