Nya Zeeland – längre bort kommer man inte

Hamnkonst. Statyn "The Solace of the Wind" gjordes av den brittiske skulptören Max Patte och avtäcktes i Wellingtons hamn 2008. Bild: Sören Viktorsson

När vi har vinter är det sommar på Nya Zeeland. Längre från Finland kommer man knappast utan rymddräkt. Aotearoa, Landet under det långa vita molnet, som urinvånarna kallar det, bjuder på exotik och otroligt vänliga innevånare. HBL tar dig med till tre städer på Nordön och en på Sydön.

Med 1,5 miljoner innevånare är Auckland Nya Zeelands största stad. Att gå vilse här är ändå omöjligt, eftersom det 328 meter höga utsiktstornet Sky Tower sticker upp mitt i centrum.

Lätt att hitta. Att gå vilse i Auckland är omöjligt, eftersom det 328 meter höga utsiktstornet Sky Tower sticker upp mitt i centrum. Bild: Sören Viktorsson

Ett besök i uppe i tornet är självskrivet, och i bottenvåningen finns en stor turistbyrå som ger tips samt säljer biljetter för resor och evenemang inom hela landet.

Ett utmärkt sätt att uppleva Auckland är att ta hop-on hop-off-bussen som utgår från Sky Tower. Missa inte att stiga av vid hållplatserna Auckland Museum, som initierat berättar bland annat om urbefolkningen maoriernas kultur, samt vid Kelly Tarlton's Sealife Aquarium med hajar och pingviner.

Hoppa på. Ett utmärkt sätt att uppleva Auckland är att ta turistbussen från Sky Tower och hoppa av ofta. Kelly är en av guiderna. Bild: Sören Viktorsson

En annan hållplats väl värd att stiga av vid är charmiga förorten Parnell, med dess mysiga butiksgator. Hit lär Bill Clinton söka sig var gång han är i staden.

Centrala Auckland bjuder, parallellt med asfalten, också på en hel del grönska som exempelvis centralt belägna Albert Park.

Genom hela staden går paradgatan Queen Street som leder ända ned till hamnområdet. Här finns de chica restaurangerna och här njuter man av solnedgången och Aucklands sjudande nattliv.

Maoricentrum. Det kan låta som en turistfälla, men med engagemang och entusiasm bjuder "maorikrigarna" på en innehållsrik kväll. Bild: Sören Viktorsson

Maoricentrum

Rotorua med drygt 50 000 innevånare är ett centrum för maorikulturen och bjuder också på varma källor och gejsrar. Maorierna är ju Nya Zeelands ursprungsbefolkning och besök i en maoriby är självskrivet.

Nästan äkta. Maorikrigare är exotiska, alltså erbjuds det temakvällar med sådana för turister. Bild: Sören Viktorsson

Kanske låter det som en turistfälla, och självfallet är det inga äkta maorikrigare som tar emot, men deras engagemang och entusiasm är äkta. Under en hel kväll som avslutas med en buffémiddag hinner man bland annat se krigsdans, lyssna till maori-sånger och lära sig några ord av maoriernas språk. Kia ora betyder till exempel Hej.

Mitt i Rotorua, vid busshållplatsen, finns en turistbyrå som utöver biljetter till maoribyarna också säljer andra utflyktspaket.

Rotorua. På gångavstånd från centrum ligger Polynesian Spa, där man plaskar i varma bassänger medan man njuter av sjöutsikt. Bild: Sören Viktorsson

En sevärdhet är Tu Pai, ett stort område med varma källor och gejsrar. Hit går utflykter, men man kan också ta lokalbuss 11 alldeles runt hörnet om turistinformationen. Då får man en chans att mingla en smula med lokalbefolkningen.

Ett Rotorua-besök är inte komplett utan bad i varma källor. På gångavstånd från centrum ligger Polynesian Spa, där man plaskar i varma bassänger medan man njuter av sjöutsikt.

Wellington. Nya Zeelands huvudstad har bara drygt 380 000 innevånare. Själva stadskärnan är mycket kompakt med gångavstånd till det mesta och nära till grönskan. Bild: Sören Viktorsson

Kabelvagn i Wellington

Nya Zeelands huvudstad Wellington har bara drygt 380 000 innevånare, men är en riktig pärla. Själva stadskärnan är mycket kompakt, det är gångavstånd till det mesta.

Upp längs kabeln. The Cable Car i Wellington går från shoppinggatan Lambton Quay upp till Kelburn på 120 meters höjd. Där uppe finns ett kabelvagnsmuseum. Bild: Sören Viktorsson

Vad ingen får missa är kabelvagnen The Cable Car, som går från shoppinggatan Lambton Quay i centrum upp till Kelburn på 120 meters höjd. Passa också på att titta in i det lilla fina kabelvagnsmuséet uppe på toppen!

Man kan åka ner igen med banan, men mycket trevligare är det att ta promenadvägen genom den prunkande botaniska trädgården till centrum. Skyltar visar vägen.

Wellington har ett stort hamnområde med mysiga kaféer och små handelsbodar, dit det också är gångavstånd från centrum. Här ligger bland annat Museum of New Zealand med fritt inträde, förutom till specialutställningar.

Museet ger bland annat en utmärkt introduktion om emigrationen från Europa till Nya Zeeland och berättar även om landets sentida historia.

Tid över? Besök då gärna parlamentet, som även det ligger centralt. Här bjuds gratis guidningar för besökare.

Stämningen i Wellington är avspänd och nöjeslivet rikt. Gator som Cuba Street i centrum har ett radband av restauranger. Om kvällarna strömmar det levande musik från områdets pubar och stämningen är ofta hög.

Skottland i miniatyr

År 1848 landsteg en grupp skottar och gav senare området namnet Dunedin, vilket är gaeliska för Edinburgh. I dag har Dunedin över 120 000 innevånare och är näst största stad på Sydön. Bara Christchurch är större.

Arkitekturen i centrala Dunedin, med dess stadshus och kyrkor, påminner starkt om den i Skottland. Själva kärnan utgörs av The Octagon där skotske poeten Robert Burns står staty.

Centrala Dunedin är lätt att promenera och hitta i, men så fort man vill litet längre bort är det bitvis kuperat, nästan som i San Francisco. Ett gott tips är därför att ta någon av de sightseeingturer som utgår från turistbyrån intill oktogonen.

Dunedin. I staden som grundads av skottar finns världens brantaste gata, Baldwin Street. Bild: Sören Viktorsson

På två timmar hann HBL bland annat se stadens berömda universitet och världens brantaste gata Baldwin Street, samt få en rundtur på intilliggande Otagohalvön.

I Dunedin finns landet enda slott, Larnach Castle, och apropå sevärdheter sägs stadens järnvägsstation, invigd 1906, vara det mest fotograferade objektet på hela Nya Zeeland.

Räcker tiden till är en järnvägsresa härifrån pricken över i. Taieri Gorge Railway från Dunedin till Pukerangi tur och retur tar fyra timmar och resan, utmed höga broar och raviner, erbjuder bitvis storslagna naturscener.

Befolkning: Omkring 4, 4 miljoner.

Tidsskillnad: Klockan 13 finsk vintertid är klockan 24 nyzeeländsk sommartid. Från midnatt lokal tid och flera timmar därefter ligger nyzeeländarna en kalenderdag före oss.

Flygresa: Från Helsingfors till Auckland går det att få returbiljett för dryga 1 000 euro, ibland ännu billigare. Med tanke på jetlag kan det vara en fördel att sova över någon natt på ut- och hemvägen i samband med mellanlandning.

Lokala resor: Buss är i särklass billigast. HBL betalade motsvarande 98 euro för biljetter från Auckland i norr via Rotorua till Wellington på Nordöns sydspets .

Hotellpriser: Prisnivån ligger ungefär som i Finland.

Restaurangpriser: Luncher är vanligtvis något dyrare än hos oss, middagar kostar ungefär som i Finland. De otaliga asiatiska restaurangerna är vanligtvis klart billigare.

Det bästa med Nya Zeeland: De vänliga människorna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning