Långköraren Napakymppi är tillbaka

Dejtingprogram. Janne Kataja tillsammans med herr X och fröken A, B och C. Bild: Palsi Ikonen

När dejtingprogrammet Napakymppi återvänder är det mesta sig likt. Till och med den nye programledaren Janne Kataja påminner om den gamle Kari Salmelainen.

Napakymppi sänds i Nelonen torsdagar kl. 21.00.

Allt fler nerlagda, gamla tv-shower görs i nyversion. Åttiotalsactionserierna Knight Rider och MacGyver till exempel har gjorts i nyversioner (som vi inte behöver orda desto mera om). Komediserier som sjuttiotalssitcomen One Day at a Time (Netflix) har gjorts i uppdaterad version. Och SVT har dammat av gammel-tv-underhållningar som Fråga Lund och Kontrapunkt. Här i Finland kom långköraren Bumtsibum tillbaka i rutan i MTV3 i våras, liksom det nu är Nelonens tur att återuppliva långköraren Napakymppi, ursprungligen sänt i MTV3, ett studiodejtingprogram som lades ner 2002 efter lång och trogen tjänst sedan 1985. Programmet bygger på det anrika amerikanska formatet The Dating Game från 1965.

Kanske är det nostalgivågen man surfar på här, ett hopp om att åtminstone de som växte upp med programmet ska titta. I Napakymppi anno 2017 finns också en stark retrokänsla: introt är detsamma, likaså studioupplägget något uppfräschat, och publiken kring bord i studion ger en känsla av kaféprogram. Och så herr eller fröken X förstås, som ska välja sig ett resesällskap (som kanske kan utvecklas till något mera) bland kandidaterna A, B och C som sitter bakom en skärm för att utseendet inte ska bli det utslagsgivande.

Programledaren är liksom i Bumtsibum däremot utbytt. Varken den gamla Bumtsibumprogramledaren Marco Bjurström eller Napakymppis dito Kari Salmelainen dög i nyversionerna. Ny programledare för Napakymppi är i stället Janne Kataja, som i och för sig med sin mustasch påminner om Salmelainen, och till och med tar på sig en hatt. Vid pianot sitter Lenni-Kalle Taipale och förser programmet med lämpliga trudelutter samt har en skämtsam dynamik med programledaren (hör till).

Lite har formatet förnyats genom att också publiken får ställa frågor till kandidaterna. Dessutom ger skådespelaren Niina Lahtinen en lagom kvick men opartisk sammanfattning av dem strax innan X ska göra sitt val. Men i övrigt är allt sig ungefär likt, och det är också meningen.

Visst fungerar det fortfarande i termer av trivsel. Faktum är att det är rätt skönt att gå tillbaka till detta oskyldiga och snälla program och slippa realitydejtingseriernas uppskruvade konflikter och dramatiska känslor – även om också de kan vara bra tv. Som en studie av hur människan väljer partner är alla sådana här program intressanta. I Napakymppi är det både intressant att se vad folk väljer att fråga, och hur folk svarar. (Priset i kvällens program tar nog: "Svarar du ärligt på frågorna?" Hur många svarsalternativ trodde man sig få på den frågan?) Snart framträder en sorts idealpartner som man förstår att gäller på marknaden just nu. Den vanligaste hobbyn folk verkar ha är motion, och alla verkar leva ett väldigt aktivt liv i det hänseendet.

En annan sak är att kandidaterna ofta knappt behöver öppna munnen innan man inser vem som kommer att bli vald. Väggen mellan parterna verkar med andra ord inte gör så stor skillnad.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03