Länge väntad medalj för Alameri

Desirée Alameri (t.h.) tog brons i femgång i de unga ryttarnas serie. Segern gick till danska Maja Nymann Blitskov. Bild: Catharina Sunesdotter

Det väldigt omväxlande ridvädret i Sverige- passade Desirée Alameri och Þeyr utmärkt. De tog hem en bronsmedalj i nordiska -mästerskapen för islandshästar.

De nordiska mästerskapen för islandshästar tävlades förra veckan i Margaretehof i Sverige. Finlandssvenska Desirée Alameri från Esbo tog, tillsammans med hästen Þeyr fra Guldbæk, tog brons i femgång för ryttare i serien 16-21 år.

– Þeyr var rätt så trött i lördagens final, men vi gjorde trots det väldigt bra ifrån oss, kommenterar Alameri per telefon från Sverige.

Att Þeyr började få slut på krafterna mot slutet var ingen överraskning då ekipaget deltog i flera grenar i NM och det blev totalt sju prestationer på sex dagar för hästen. Men en fördel hade Alameri med Þeyr i finalen då väderförhållandena blev något dramatiska.

– Under finalen varierade vädret från sol till åska och hagel. Som tur var hade vi tränat med Þeyr under liknande förhållanden i tävlingar tidigare i år. Han hölls lugn och lyssnade på mig medan andra hästar inte klarade av det.

Bronsmedaljen var Alameris förs­ta på internationell nivå. Hon tävlar sitt sista år i klassen för unga ryttare och detta var en utmärkt språngbräda med tanke på fortsättningen.

– Medaljen var något vi suktat efter länge, jag är otroligt glad nu.

– Nu ska Þeyr få en välförtjänt semester!

Förutom medalj lyckades ekipaget också sätta nytt personligt rekord på 100 meters speedpasset.

Sammanlagt lyckades det finländska landslaget, bestående av tretton ryttare med femton hästar, samla ihop sex medaljer i NM. Detta resulterade i en femteplats bland fem deltagande nationer. Värdnationen Sverige var framångsrikast med totalt 24 medaljer.

Säsongen fortsätter för Alameri med en världsrankingtävling i Jönköping om ungefär två månader. Även där lär deltagarna bestå av de nordiska ländernas elit.

– I Jönköping tävlas det dessutom samtidigt i banhopp och dressyr, vilket kan möjliggöra att ny publik får ta del av och bli intresserade av islandshästar, säger Alameri.

Fakta

Islandshästen:

En av de äldsta hästraserna i världen

Mankhöjd i medeltal 135 centimeter

Islandshästen kan behärska fem gångarter: skritt, trav, galopp, tölt och flygande pass

Kanske mest känd för tölt, som inte har ett svävmoment och där hästen alltid har minst ett ben i marken

(Källa: Finlands islandshästförening)

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03