Längdchefen: "Försökte övertala Nilsson"

Stina Nilsson lämnade skidlandslaget för att satsa på skidskytte Bild: Martin Ouellet-Diotte/Lehtikuva-AFP

Daniel Fåhraeus försökte stoppa Stina Nilsson från att bli skidskytt.Men den nya längdchefen misslyckades.– Det är klart att jag försökte övertala henne, säger han till Dagens Nyheter.

Under ett exceptionellt idrottsår, på grund av de tävlingar som har uteblivit mer än något annat, slog det ändå ner som en riktig nyhetsbomb när OS-guldmedaljören Stina Nilsson meddelade att hon byter sport från längdskidor till skidskytte.

Ett chockartat beslut även hos skidförbundet, där den nya längdchefen Daniel Fåhraeus försökte att övertala Nilsson.

– Jag blev jätteförvånad, så klart. Hon var så otroligt färdig med det beslutet. Hon sa att det var något hon tänkt på sedan hon var väldigt ung, säger han till Dagens Nyheter.

Som bekant misslyckades Fåhraeus desperata försök.

– Hon svarade att hon kanske kommer tillbaka i framtiden. Hon har ju vunnit det som vinnas kan och har motivation att gå över till något nytt. Det var ett modigt beslut. Jag sade att det var tråkigt för oss men grattis till henne, säger han.

Sedan Rikard Grip slutade som längdchef för knappt ett år sedan har det varit flera tunga namn på ledarsidan som har lämnat. Något som har lämnat avtryck hos skidåkarna, bland andra Stina Nilsson.

– Det har absolut varit ett turbulent år. Men det är glädjen som har styrt mig till skidskyttet, inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sade Nilsson till Aftonbladet i söndags.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning