Längdåkarna ska sprinta uppför i Åre

Här uppför backen i Åre ska längdåkarna sprinta i februari. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim blir ett kraftprov. En av etapperna är en sprint uppför alpina backen i Åre.

– Det blir klättring och mjölksyra som gäller, säger Anders Södergren.

Kommande säsong körs inget VM. Då blir höjdpunkten den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim som arrangeras i februari.

Upplägget påminner om Tour de Ski, men den avslutande klättringen i mördarbacken i Val di Fiemme får sin motsvarighet redan i början av tävlingen.

Tredje tävlingsdagen blir det sprint i Åre, men på ett ovanligt sätt. Varje heat får en tuff avslutning uppför skidbacken där utförsåkarna brukar åka nerför.

Hållbarhet

– Det blir en annorlunda sprint. Det kan jag lova. Det blir klättring och mjölksyra som gäller, säger den tidigare elitåkaren Anders Södergren, en av ambassadörerna för touren.

Det är ännu inte bestämt hur långt sprintåkarna får åka i alpina backen, men det kommer att bli en knallhård avslutning.

Tävlingen knyter ihop Norge och Sverige och tonvikten ligger på hållbarhet och miljötänk. Därför måste åkarna åka tåg mellan etapperna.

"Som ett mästerskap"

Touren, som avgörs för första gången, inleds i Östersund. Efter sprinten i Åre kommer åkarna att köra en masstart mellan Storlien på den svenska sidan gränsen och Meråker i Norge. Sträckan på 38 kilometer är längre än vad elitåkarna i världscupen brukar köra.

Avslutningen sker i Trondheim med sprint och därefter en lång jaktstart på 15 kilometer respektive 30 kilometer för damer och herrar.

– De svenska åkarna ser fram emot den nya tävlingsformen.

Ski Tour 2020 tror jag kommer att kännas som ett mästerskap och bli en publikfest eftersom det är ett så stort skidintresse i det området, har Charlotte Kalla tidigare sagt till TT.

Etapperna i Ski Tour 2020

15/2 Etapp 1 (Östersund): 10 km, fristil, damer, 15 km, fristil, herrar.

16/2 Etapp 2 (Östersund): 10 km, klassisk stil, damer, jaktstart, 15 km, klassisk stil, herrar, jaktstart.

18/2 Etapp 3 (Åre): Sprint, herrar och damer.

20/2 Etapp 4 (Storlien-Meråker): 38 km, fristil, damer och herrar, masstart.

22/2 Etapp 5 (Trondheim): Sprint, herrar och damer.

23/2 Etapp 6: (Trondheim): 15 km, klassisk stil, damer, jaktstart, 30 km, klassisk stil, herrar, jaktstart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning