Längd och vikt avgör inte i VM

Bild: Wilfred Hildonen

Spelarna i fotbolls-VM väger allt från 60 till 100 kilo och vissa spelare kan vara nästan 40 centimeter längre än andra. Mångfalden i fysiska förutsättningar är grunden för fotbollens popularitet.

Världens kanske bästa spelare, 170 centimeter långa Lionel Messi, går ut på plan för sitt Argentina på lördag. För motståndet står Island, ett av VM:s längsta lag med en medellängd på kring 185 centimeter. Argentina hör till VM:s kortaste lag med sina knappa 180 centimetrar.

Messi, som injicerades med tillväxthormon som barn för att få de några avgörande centimetrarna i längd som krävdes för en fotbollskarriär, möter bland annat Gylfi Sigurðsson som med sina 187 centimeter är en av Islands viktiga spelare.

Men nej, spelarnas längd kommer inte att avgöra denna match heller, till fotbollens stora lycka. Storväxta lilla Island slår ur underläge mot en av fotbollsvärldens stormakter, rätt kortväxta Argentina, trots sitt längdövertag.

En av de tyngsta i VM: danska mittbacken Jannik Vestergaard med sina 96 kg. Lättast: japanska mittfältaren Takashi Inui, 59 kg. Längst är kroatiske målvakten Lovre Kalinic, 201 cm. Kortast är saudiska mittfältaren Al-Shehri Yahya, som uppges vara mellan 162 och 165 cm lång (uppgifterna för längderna och vikterna varierar något från källa till källa).

Den moderna fotbollen har under ett drygt sekel utvecklats till ett spel där majoriteten av jordens unga kan nå framgång, oberoende av längd eller vikt. Det är förstås en sanning med många modifikationer. Riktigt alla är inte tillräckligt långa och ja, alla kan förstås inte nå framgång och framför allt är alla kombinationer av vikt och längd inte möjliga. Men som utgångspunkt gäller att längden och vikten inte är ett avgörande hinder för en karriär i fotboll på samma sätt som till exempel i basket som på elitnivå främst är en sport för de riktigt långa.

Den fysiska mångfalden är grunden till att fotbollen har utvecklats till världens största och populäraste sport. Över huvud taget är trösklarna låga i fotboll. Den behöver inte vara en särdeles dyr sport att utöva och till en början kräver den inte heller så mycket organisation. Könsrollerna har däremot varit ett hinder också i fotbollen. När allt fler flickor och kvinnor börjat med sporten är vägen öppen för hela jordens befolkning, inte bara halva.

Fotbollen är verkligen inget föredöme med sina muthärvor och astronomiska summor för spelartransaktioner. Men den kan visa på vad som krävs av ett system för att det ska omfatta en mångfald av egenskaper utan att gynna en egenskap över alla andra.

Om man ser på just längden inser man snabbt att de längsta spelarna sällan har samma positioner i sina lag som de kortaste. De längsta spelarna är ofta målvakter eller mittbackar där räckvidden är central. De kortaste spelarna rör sig vanligtvis på mittfältet där de har nytta av sin låga tyngdpunkt och rörlighet.

Grundläggande är att det för de elva spelarna på plan finns tillräckligt många olika slags roller och att spelets regler inte gynnar någon längd- eller viktklass.

Fotbollens regelverk föll tidigt på plats och ändringarna har varit få. Här har det aldrig handlat om revolution med samma ambitioner som exempelvis vårdreformen, utan förändringarna har varit långsamma. Radikala förändringar, som att ändra på målets storlek eller på planens längd eller bredd, skulle ha kunnat få stora konsekvenser för vilken typ av spelare som kan nå framgång.

Tim Johansson Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46