Långa köer när italienarna går till val

Bild: EPA/ANGELO CARCONI

Vallokalerna är öppna och italienarna står inför ett av landets mest osäkra val. Enligt 26-åriga väljaren Rita Federico har köerna aldrig ringlat sig så långa.– Det verkar som att vi är många som vill ha en förändring, säger hon till TT.

När klockan slog sju öppnade vallokalerna – i alla fall på de flesta håll i landet. I Palermo tvingades man natten före valdagen trycka 200 000 nya valsedlar och många vallokaler öppnade därför betydligt senare. I Trentino-Sydtyrolen har en miljon nya valsedlar tryckts upp till senatsvalet, därför att en bokstav fattades i namnet på en kandidat. I städerna Isernia och Aprilia, ringlar köerna sig långa.

– I mitt valdistrikt har de inte haft samma problem som i Palermo, men köerna är jättelånga och många väntar i över en timme, säger 47-åriga Michele Izzi.

Han vaknade tidigt på söndagsmorgonen för att lägga sin röst i valurnorna i den bergiga staden Isernia i mellersta Italien.

– De har ändrat röstningssättet. I år finns det koder på valsedlarna som kontrolleras både när man får valsedeln och när man returnerar den efter att ha röstat.

– Hela processen tar lång tid. Det märktes också att folk i lokalen nästan var ångestfyllda över hela grejen. Man är orolig för att rösta fel och över hur resultatet ska bli, säger Michele Izzi.

"Folk vänder i dörren"

I en annan del av landet – Aprilia utanför Rom– har 26-åriga Rita Federico precis äntrat vallokalen. Hon berättar att stämningen är stressad men förväntansfull.

– Här är det över två timmars kö. Så har det aldrig varit tidigare, det verkar som att vi är många som vill ha en förändring.

Hon beskriver en fullsatt vallokal där de runtomkring henne börjar bli irriterade. Flera personer vänder i dörren.

– Jag har hört flera säga "vabbé ci abbiamo provato" - jaja, vi provade i alla fall, och så gick de hem igen. Andra säger att de ska komma tillbaka senare. En äldre man fick lämna lokalen för att han började må dåligt av all uppståndelse, säger Rita Federico och fortsätter:

– Alla klagar, men jag har bestämt mig för att stå kvar. Det här valet är viktigt.

Vallokalerna har öppet till klockan 23 i kväll och en första prognos väntas bli färdig bara någon timme senare.

Möjliga valutgångar

Utifrån de senaste opinionsmätningarna kommer Rita Federico, Michele Izzi och alla andra italienare i morgon antingen att vakna upp till en stark högerregering eller till stor ovisshet.

Extremhöger- och populistpartier väntas gå starkt framåt och förre premiärministern Silvio Berlusconi kan på nytt få en huvudroll. Den populistiska Femstjärnerörelsen spås få flest röster, men eftersom de är ovilliga att samarbeta med andra partier kanske de ändå inte blir valets vinnare.

Enligt de senaste opinionsmätningarna leder Berlusconis allians med 37 procent, följd av Femstjärnerörelsen med 28 och mitten-vänstern med 27 procent.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46