Långa köer för att rösta i viruskrisens Indien

Sjukhusen i Indien är överfulla med covidpatienter. Bilden är tagen i Hyderabad. Bild: Mahesh Kumar /TT-AP-A

Skenande smitta och överbelamrade sjukhus. Jättelandet Indien har tampats med en covidkris i veckor. Ändå röstar miljontals människor i lokala val i Västbengalen och Uttar Pradesh.

"I linje med covid-19-reglerna, uppmanar jag människor att rösta och bidra till den demokratiska festivalen", twittrar premiärminister Narendra Modi, vars hindunationalistiska parti BJP är i behov av en seger i Västbengalen.

Men hans budskap om smittskyddsregler verkar det vara få som lyssnar på. I det oroliga Västbengalen sågs väljare stå i långa köer – på många platser utan att hålla avstånd och bära munskydd. Och under valrörelsen har stora munskyddslösa folkmassor samlats för kampanjmöten.

Vid sidan av storstadsområden som New Delhi och Bombay (Mumbai) tillhör Västbengalen de platser där coronavirussmittan nu skenar.

Indien satte på torsdagen på nytt rekord i antal nya smittade under ett dygn då över 379 000 fall av covid-19 registrerades. Under samma dygn dog 3 645 människor i sjukdomen.

Totalt har covid-19 skördat över över 204 000 liv i landet och över 18 miljoner människor har testat positivt för sjukdomen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning