Långa fängelsestraff för hjärnorna bakom Katiska-fallet – tjänade miljoner på knarkhandel

Niko Ranta-aho, Sofia Belorf och Janne Tranberg. Bild: Lehtikuva/Handout

Katiska-fallet är det största narkotikafall som behandlats i Helsingfors tingsrätt. Nu har rätten kommit med sitt avgörande och dömt flera personer till långa fängelsestraff och betydande ersättningar.

Hjärnorna bakom det så kallade Katiska-fallet tjänade stora pengar på sin narkotikahandel åren 2017–2019. Männen köpte betydande partier av hårda droger och dopningsmedel i Spanien och sålde dem i Finland via sina egna nätverk och hemliga marknadsplatser på Tor-nätet.

Polisen kom dem ändå på spåren och på torsdagen dömde Helsingfors tingsrätt dem till långa fängelsestraff. Janne Tranberg, chef för den organiserade kriminella gruppen Cannonball innan gruppen avskedade honom, dömdes till 12 år och 11 månaders och Niko Ranta-aho, affärsman och jetsetare, till 11 års ovillkorligt fängelse.

Dessutom dömdes männen att betala diverse ersättningar till staten, varav största delen består av brottsnyttan – det vill säga, de intäkter som den kriminella verksamheten resulterade i. För Tranbergs del uppgår ersättningarna till 1,85 och för Ranta-ahos till 1,77 miljoner euro.

Katiska-fallet fick sitt namn efter att polisen fick kännedom om ett misstänkt dråpförsök på Katsestigen (Katiskapolku) i Nordsjö i Helsingfors på juldagen 2018.

Vid adressen hittades en blodig man och ett stor parti narkotikaklassade läkemedel. När polisen började nysta i fallet avslöjades en massiv narkotikahärva med flera inblandade i Spanien, Helsingfors och Tammerfors.

Många inblandade

Katiska-fallet är det största narkotikafall som behandlats i Helsingfors tingsrätt. Fallet blev intressant för offentligheten när det visade sig att några av de inblandade var kändisar.

En som lyftes fram genast i början var Ranta-ahos dåvarande flickvän Sofia Belorf, som vann VM i bikini fitness i Budapest 2015. Hon hävdade att hon inte kände till pojkvännens affärer, men dömdes trots det för narkotikabrott och penningtvätt till 80 dagars villkorligt fängelse.

Andra kändisar med kopplingar till fallet är musikern Samu Haber och seglaren Janne Järvinen. Haber dömdes till 10 dagsböter för att ha använt kokain med Ranta-aho i en partylägenhet som polisen avlyssnade under Ruisrock 2019.

Järvinen, som nyligen fixade en OS-plats åt Finland i klassen Nacra 17, dömdes till 2 år och 6 månaders ovillkorligt fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott och grov penningtvätt.

Läs mer: Järvinens dom en svår situation för olympiska kommittén

Sammanlagt 53 personer åtalades i härvan, främst män men också kvinnor. Förutom Tranberg och Ranta-aho dömdes även flera av de andra åtalade till långa fängelsestraff.

Ena erkände, andra bestred

Oscar Fagerström fick 8 år, Scott Hendry 10 år, Jarkko Hietikko 8 år, Juho Keloniemi 9 år och 4 månader, Matias Palmroth 9 år och 1 månad, Ari Ronkainen 9 år och 6 månader och Krister Wallendahl 10 år. Åtalen avslogs för två personers del.

Tranberg och Ranta-aho dömdes båda för flera grova narkotikabrott, flera grova dopningsbrott och flera läkemedelsbrott. Dessutom dömdes Ranta-aho för ett vanligt narkotikabrott och en misshandel. Offret för misshandeln var flickvännen Belorf.

Orsaken att Ranta-aho dömdes lindrigare än Tranberg var att han erkände sina brott och underlättade polisens utredning, bland annat genom att peka ut terränggömmor där polisen kunde beslagta narkotika och dopningsmedel. Tranberg bestred konsekvent alla misstankar, men dömdes på bevisningen.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till högre instans. Domslutet går på nästan 700 sidor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning