Lång väntan över – finländsk satellit skjuts upp i rymden i Elon Musks raket

Fantombild av satelliten Finland 100 som bland annat ska kartlägga väderfenomen och fotografera norrsken. Bild: Aalto-universitetet

Efter en försening på nästan ett år ska jubileumssatelliten Suomi 100 inleda sitt rymdäventyr. Uppskjutningen sker i kväll i Kalifornien med hjälp av företaget SpaceX:s bärraket. Kostnaderna landar på under en miljon euro.

Det var meningen att forskningssatelliten Suomi 100 som tillverkats vid Aalto-universitetet i Otnäs skulle påbörja sin rymdfärd i fjol, Finlands hundraårsjubileum till ära. Uppskjutningen skulle ske från Indien, men på grund av tekniska problem med den indiska bärraketen var man tvungen att ändra planerna och flytta projektet till Kalifornien i USA.

Där står miljardären Elon Musks företag SpaceX till tjänst med bärraketen Falcon 9, som skickar upp sammanlagt 74 små satelliter. Uppskjutningen ska äga rum på måndag den 19 november klockan 20.32 finsk tid.

– Finland har ju ännu inte hunnit fylla 101, så på sätt och vis är vi ännu i tid, säger projektledaren Esa Kallio, professor i rymdvetenskap och teknologi vid Aalto-universitetet.

Fokus på norrsken

Det handlar om en så kallad nanosatellit, med en volym på bara en liter, som ska kartlägga och fotografera väderfenomen i rymden, i synnerhet norrsken. Satelliten rör sig på knappa 600 kilometers höjd och är utrustad med en kamera med vidvinkelobjektiv och ett mätinstrument för radiovågor.

– Kameran tar panoramabilder av Finland från rymden när det är ljust, och fotograferar norrsken när det är mörkt. Norrsken har studerats i Finland i över hundra år, men då man fotograferar norrsken från jordytan kommer molnen ofta i vägen. På 600 kilometers höjd har vi inte det problemet. Tanken är att få tredimensionellt bildmaterial av norrsken, säger Kallio.

Med hjälp av satelliten ska man bland annat få tredimensionella bilder av norrsken,. Bild: Mostphotos

Radioinstrumentet ska bland annat inhämta mer kunskap om jonosfären, skiktet som påverkar utbredningen av radiovågor och möjliggör långväga radiotrafik. Alla data och bilder skickas från satelliten till ett kontrollcentrum i Otnäs. Man räknar med att få kontakt med satelliten några timmar efter uppskjutningen, när den frigjorts från bärraketen.

– Satelliten gjorde en turné i Finland i fjol, där vi presenterade projektet för skolelever och studerande. Syftet är att öka intresset för rymden och naturvetenskaper bland unga, säger Kallio.

Vad kostar projektet och vem betalar?

– Aalto-universitetet betalar för själva satelliten, och så får Elon Musks företag SpaceX betalt för uppskjutningen. Slutsumman landar ändå på under en miljon euro. Vi har framför allt fått stöd av Statsrådets kansli eftersom projektet var en del av Finlands hundraårsfirande. Vi har också fått en del finansiering av stiftelser, och så är Meteorologiska institutet vår samarbetspartner i projektet.

Suomi 100 är den tredje satelliten tillverkad vid Aalto-universitetet som skjuts upp i rymden, och den fjärde finländska satelliten i omlopp. I Otnäs har teknologerna redan tre nya satellitprojekt på gång.

Rymdentreprenören och miljardären Elon Musk, vd och grundare för rymdföretaget SpaceX, vars bärraket ger satelliten skjuts. Bild: Lehtikuva-AFP/Brendan Smialowski

Här kan du följa med satellitprojektets olika faser.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning