Lång väg till BB - stort intresse för kurs i bilförlossning

Bild: Mostphotos

När BB stänger och vägen till närmaste förlossningsavdelning är lång måste man vara förberedd på det mesta.

Intresset var stort för kursen i bilförlossning som inletts i Sollefteå i Sverige.

– Vi väntar barn i maj och när de stänger BB här måste vi åka många mil, säger den blivande mamman Sofia Byström.

Sedan förlossningsavdelningen i Sollefteå i tisdags stängdes för gott måste gravida i trakten i värsta fall resa 200 kilometer när de ska föda.

– Det finns de som har upp till 20 mil till närmaste förlossningsklinik, och det är långt, det är väldigt långt, säger barnmorskan Helena Karlström, som leder kursen tillsammans med barnmorskan Maria Dahlberg.

Under kursen kommer de bland annat att gå igenom en checklista.

– Det är enkla saker som att ha bilen fulltankad, mobilen laddad, telefonnumren till förlossningen redo, att man har med sig filtar och frottéhanddukar, säger Maria Dahlberg.

"Många är livrädda"

Ett stort antal medier är på plats för att skildra kursen i bilförlossning som startade på Arbetarnas bildningsförbund i Sollefteå på torsdagen. Tio blivande föräldrar, fem par, har slutit upp för att få handfasta råd om hur man ska agera om kvinnan skulle behöva föda i bilen.

– När bebisen kommer ut, vad ska man göra, ska man linda in den, torka av den, hur gör man med navelsträngen, om den inte andas – vad gör man då? Vem ringer man, ska vi fortsätta bilfärden eller ringa ambulansen? Allt sådant vore bra att få veta mer om, säger Sofia Byström.

Syftet är framför allt att göra blivande föräldrar tryggare, enligt verksamhetschef Stina Näslund vid Arbetarnas bildningsförbund.

– Många är livrädda för att åka den här vägen, det finns ingen belysning, knappt någon bebyggelse och väldigt taskig mobiltäckning. Kursen kommer att behandla rent praktiskt vad man gör om det skulle vara dags under resans gång, säger hon. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning