Landslagsveteranen lägger av – "pressade mig så långt jag kunde"

Lari Lehtonen representerade Finland i åtta stora mästerskap. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Lari Lehtonen har gjort sitt som elitåkare.

Lari Lehtonen, 32, avslutar elitkarriären. Han har varit väl etablerad i landslaget under de senaste åren och har representerat Finland tre gånger i OS och fem gånger i VM.

– Jag pressade mig så långt jag kunde och gjorde allt för att vara så bra som möjligt som idrottsutövare. Det kändes inte realistiskt att jag skulle kunna utveckla mig mera, så jag beslöt att lämna de internationella tävlingarna, säger Lehtonen.

Lehtonen lyfter fram nionde plats i skiathlon i VM i Lahtis 2017 som en höjdpunkt i sin karriär. Lehtonen var också bland annat med i Finlands stafettlag, som tog fjärde plats i OS i Pyeongchang 2018. Han vann också tre FM-guld under sin karriär. Under de senaste säsongerna har han lidit av en del besvärliga skador. I fortsättningen kommer han att jobba som verksamhetsledare för Hollolan Urheilijat-46 i sin hemkommun. Han kommer också att fortsätta med att utveckla skidsportens kommersiella verksamhet som medlem i Nordic Ski Finlands styrelse. Lehtonen är gift och har två barn.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning