Landslagstruppen uttagen – osäkert kring matchort

Markku Kanerva är positivt inställd inför VM-kvalmatcherna mot Kroatien och Turkiet. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Herrfotbollslandslaget möter i sina två avslutande VM-kvalsmatcher Kroatien och Turkiet. Förbundskaptenen Markku Kanerva presenterade i dag en större spelartrupp än vanligt bestående av totalt 24 spelare. Bland annat Niklas Moisander, Joel Pohjanpalo och Rasmus Schüller finns åter med i landslaget.

Finland möter i de två sista matcherna i VM-kvalgruppen först Kroatien på bortaplan och sedan Turkiet på hemmaplan. Finland visade lovande tag i de två senaste matcherna med att besegra Island och Kosovo, men landslaget går in i de kvarstående drabbningarna som tydlig utmanare. Tränare Markku Kanerva var dock på positivt humör under presskonferensen där truppen presenterades.

– Utgångsläget är faktiskt ganska bra. Vi tog viktiga segrar i de senaste matcherna. Speciellt viktiga är de mentalt för laget, bäddar Kanerva.

– Det blir nog svåra kamper mot Kroatien och Turkiet, men vi befinner oss i ett intressant läge. De bägge siktar ännu på att platsa till VM och har budgeterat trepoängare från matcherna mot oss.

I Finlands kvalgrupp är det Kroatien och Island som håller täten med 16 poäng var, tätt följa av Turkiet och Ukraina med 14 poäng. Finland ligger nästsist, men med en betydligt sex poängs ledning över jumbon Kosovo.

Bredare trupp

Den uttagna truppen består av 24 spelare, av vilka Pyry Soiri är det senaste nya ansiktet. Landslaget är därmed en spelare större än i matcherna mot Island och Kosovo. Kanerva motiverar beslutet som en förebyggande åtgärd.

– Robin Lod missar mötet mot Kroatien på grund av avstängning och vi har åtta spelare med gult kort i bakfickan. Det är möjligt att det kommer fler avstängningar i den matchen och vi måste förbereda oss för det.

Truppen genomgick en del ändringar från de senaste landskamperna. Bland dem som inte är med i de kommande kvalmatcherna finns Alexander Ring som inte har återhämtat sig tillräckligt från sin skada och Jere Uronen som stannar med sin familj som fått tillägg.

– Ring har spelat i klubblaget med hjälp av bedövning, men jag vill att mina spelare även ska kunna delta i de förberedande träningspassen.

Veteranbacken Kari Arkivuo lider av skada och hans situation klarnar under den förberedande veckan. Enligt Kanerva finns redan tilltänkta ersättare ifall Arkivuo inte är i spelskick.

På ankomstsidan finns namn som Niklas Moisander, Joel Pohjanpalo och den nyligen till Finland återvändna Rasmus Schüller. Även Juhani Ojala och Joona Toivio är i spelskick.

Matchorten i Kroatien inte huggen i sten

Det råder fortfarande osäkerhet kring var bortamatchen mot Kroatien ska spelas. Enligt landslagschefen Lennart Wangel tillfrågades landslaget först ifall det går att flytta matchen till Rijeka från den tilltänkta spelorten Osijek på grund av planens dåliga kondition. Därefter utkom information om att matchen ändå inte skulle flyttas. Nu ska en representant för de internationella fotbollsorganen Uefa och Fifa granska spelplanen.

– Det är naturligtvis en dålig sak för alla parter om matchen flyttas kommenterar Wangel.

Wangel berättar att det till exempel är det cirka 400 finländska anhängare som åker för att se landslaget spela och deras reseplaner skulle därmed ändras.

– För lagets del är det problematiskt då vi redan valt ut hotell för att kunna förbereda oss så väl som möjligt inför matchen.

Enligt Wangel är han inte medveten om att det skulle finnas en deadline för när beslutet om var matchen spelas ska fattas.

Herrlandslaget

Trupp:

Målvakter:

Lukas Hradecky

Jesse Joronen

Anssi Jaakkola

Försvarare:

Niklas Moisander

Juhani Ojala

Sauli Väisänen

Joona Toivio

Albin Granlund

Juha Pirinen

Mittfältare:

Tim Sparv

Glen Kamara

Rasmus Schüller

Jasse Tuominen

Simon Skrabb

Pyry Soiri

Thomas Lam

Robin Lod

Kasper Hämäläinen

Perparim Hetemaj

Anfallare:

Joel Pohjanpalo

Teemu Pukki

Eero Markkanen

VM-kval

Finlands återstående matcher:

Fredag 6.10 kl. 20:45 Kroatien-Finland, Osijek (preliminärt)

Måndag 9.10 kl. 21:45 Finland-Turkiet, Åbo

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03