Landslagstränaren Ola Lindgren om sina dubbla jobb: "Det är verkligen en kontrast"

Ola Lindgren tränar det finländska herrlandslaget de kommande två säsongerna. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ola Lindgren är i Aftonbladets intervju något osäker på hur långt kontrakt han har med det finländska Handbollförbundet.

I somras utnämndes meriterade svensken Ola Lindgren något överraskande till tränare för det finländska herrlandslaget.

Då var Lindgrens tanke att ha ett heltidsjobb inom svensk handboll och sköta det finländska landslagsuppdraget vid sidan om på deltid. Men under sommaren ändrades läget i Sverige och heltidsjobbet i hemlandet blev inte av.

I stället hittade Lindgren en ny arbetsgivare i Egypten. 55-åringen tränar sedan fyra veckor tillbaka klubblaget Al Ahly – Afrikas största klubb.

I en intervju för Aftonbladet berättar Lindgren om de olika världarna han lever i:

I Kairo är det bara mästerskap som gäller i ett land som siktar på att bli en verklig maktfaktor inom handbollen inför hemma-VM 2021.

I Finland är situationen annorlunda.

– Det är verkligen en kontrast. Men det är utmaningen och tjusning med att kasta sig ut i sådana här jobb. I Finland handlar det om utveckling och bygga upp något nytt steg för steg. Det finns många talangfulla spelare. Nu gäller det att få dem att prestera i kval och avgörande matcher. Det handlar om att våga vinna matcher. Målet och drömmen är att gå till ett mästerskap, säger Lindgren.

Då det finländska Handbollförbundet presenterade Lindgren som landslagstränare i juni berättade man att kontraktet med den svenska coachen är av modellen 2+2 år.

Helt stenkoll på sitt jobb i Finland har Lindgren inte för då Aftonbladets reporter ställer honom frågan "Hur långt kontrakt har du i Finland?" blir svaret något trevande.

– Nu sätter du mig på pottkanten här... Det gick så snabbt allting ... det är på ... eh, två år, svarar han.

Hur Lindgren ska kunna kombinera sitt tränarjobb i den egyptiska toppklubben med landslagsjobbet i Finland återstår att se. Det blir med stor sannolikhet en större utmaning att göra det än om han följt de ursprungliga planerna och haft ett tränarjobb i Sverige samtidigt som han leder de finländska herrarna.

Efter de svaga insatserna under Kaj Kekkis ledning tvingas herrlandslaget spela förkval både i EM- och VM-kvalet under Lindgrens ledning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning