Landslagstränaren: Fint att slå Sundby

Överraskningsmedalj avslutade hemma-VM. Matti Heikkinen går i mål som trea före Storbritanniens Andrew Musgrave och Norges Martin Johnsrud Sundby.Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tränaren Teemu Pasanen hade dubbel orsak att vara nöjd under avslutningsdagen i VM – Matti Heikkinen vann brons på 50 kilometer och finländaren slog Martin Johnsrud Sundby i spurten.

Landslagstränaren Teemu Pasanen följde det avslutande 50 kiloetersloppet från stadion och hade koll på helhetsbilden för de finländska idrottarna hela tävlingen. Han kunde följa med loppet via de stora skärmarna och han fick rapporter via radiosignal från skogen längs hela tävlingen.

Då allt som väntat avgjordes i en spurtuppgörelse stod Pasanen på bästa tänkbara ställe för att se Matti Heikkinens fantastiska forcering som gav honom VM-bronset, Finlands femte medalj i hemma-VM.

– Avgörandet kom också på ett fantastiskt sätt. Han slog Sundby på slutrakan, det var fint. Det var fantastiskt att se, säger Pasanen.

Martin Johnsrud Sundby fick än en gång se sig slagen i mästerskapssammanhang. Trots sina två totalsegrar, 26 segrar och 53 individuella pallplaceringar i världscupen har norrmannen aldrig tagit en individuell mästerskaptitel.

Pasanen försökte inte dölja hur skönt det var att se Heikkinen slå just Sundby i spurten.

– Han är säkert den i gänget som har den bästa konditionen och han har visat att han kan prestera vecka efter vecka på en mycket hög nivå i världscupen. Han har i praktiken dominerat där. Men då det handlar om enskilda tävlingar där allt ska lyckas är det andra åkare som kliver fram, säger Pasanen.

Sundby får helt enkelt inte till någon formtopp till mästerskapen då han hela tiden är i så stark form. Det finns helt enkelt inte en till nivå att nå för 32-åringen.

– De övriga är inte i absolut toppform hela säsongen som han är. Men de kan tajma toppformen till vissa tävlingar och då är det mycket jämnare mellan åkarna. Då är plötsligt flera med och kämpar om pallplaceringarna och han är inte den bästa i spurten, säger Pasanen.

Dessutom säger den finländska tränaren att de uteblivna titlarna spökar i Sundbys huvud.

– Situationen blir svårare för honom hela tiden då segern inte kommer. Det är säkert en tuff situation för honom då det alltid kommer någon som slår honom på slutet.

– Det är säkert rätt knäckande.

Men det var inte bara den vassa spurten som gav VM-brons och seger över bland annat Sundby. Matti Heikkinen stod för en taktisk fullträff i loppet. Pasanen var aldrig otrolig trots att Heikkinen tvingades släppa till täten då tempot trissades upp.

– Matti hade full kontroll över läget hela tiden och han följde den upplagda taktiken så gott som perfekt hela loppet, säger Pasanen.

– Det var en perfekt insats.

Då en hel nation drog efter andan under de avgörande kilometerna där Heikkinen kämpade sig tillbaka till medaljstriden kunde Pasanen hålla sig lugn.

– Han är en smart idrottare och hans huvud fungerar hela tiden under tävlingarna. Förutom att han har alla fysiska förutsättningar för att vara en uthållighetsidrottare är han mycket analytisk och smart. Han analyserar sina egna insatser väl och kan under loppen ta snabba och kloka beslut under press, beskriver tränaren bronsmedaljören.

– Han löser situationer snabbt under tävlingen. I stafetten var taktiken han försökte sig på den rätta men slutresultatet blev inte det han ville ha. Han justerade lite taktiken till det här loppet och då ser vi vad resultatet blev.

Fokus riktas mot OS

Med OS i Pyeongchang om ett knappt år finns det inte mycket tid att andas ut, ta det lugnt och njuta av framgångarna på hemmaplan – fokus måste skiftas mot Sydkorea.

– Nu är förväntningarna inför OS på topp. Hela laget har höjt sin nivå mycket under det senaste året och vi vet att vi gjort rätt saker. Nu tar vi sikte på OS, säger Pasanen.

– Då man ser på herrlaget så har nivåhöjningen varit stor. Iivo (Niskanen) åkte hem ett VM-guld här, Matti (Heikkinen) tog brons i dag och i stafetten kämpade vi om medaljerna fram till slutet.

Han nämner inte Heikkinens vurpa men man kan se att den missade medaljchansen i stafetten är något som kommer att fungera som tändvätska under kommande träningspass.

– I Pyeongchang ska vi också kämpa om den där stafettmedaljen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00