Landslagstränaren: Det här är framtidens lag

Eero Hirvonen och Ilkka Herola fick nöja sig med en sjundeplats efter att ha tappat kontakten med täten i backmomentet. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Det finns ingen orsak att gräva ner sig eller vara besviken för att det inte blev några medaljer i nordisk kombination i VM i Lahtis. Det unga landslaget har sina bästa år framför sig och landslagstränaren lovar framgång i framtiden.

En sjundeplats i parsprinten avslutade VM för landslaget i nordisk kombination. Ilkka Herola och Eero Hirvonen var inte nöjda, men inte heller enbart missnöjda med sin insats. Landslagstränaren Petter Kukkonen säger att VM som helhet rätt väl motsvarar den nivå Finland är på för tillfället.

– Vi har gått otroligt mycket framåt. Vi har nått pallplaceringar i världscupen och VM-guld i junior-VM. Men samtidigt ska vi minnas att vi har det yngsta laget här och att idrottarna är som bäst vid 25 år och senare. De här killarna är 21 och har en strålande framtid framför sig, säger Kukkonen.

Inför VM lyftes Herola och Hirvonen fram som något av svarta hästar som i bästa fall kunde ta medalj. Parsprinten skulle vara den bästa chansen men de mest optimistiska såg också chanser i stafetten och eventuellt till och med i de individuella tävlingarna om allt klaffade.

– Kanske förväntningarna var lite för högt ställda. Vi ska minnas var vi befann oss för bara något år sedan. Nu står vi för rätt normala insatser och prestationer då man ser på hur vi presterat under säsongen, säger Kukkonen.

– Det har kommit några riktiga toppar men det är svårt att få fler än några sådana per säsong. Nu ska vi jobba ödmjukt och hårt för att höja vår nivå så att vi kan få flera sådana placeringar i framtiden.

Landslaget har verkligen sina bästa år framför sig. Herola, Hirvonen och Leevi Mutru är 21 år, juniorvärldsmästaren Arttu Mäkiaho 19 och kvartetten kompletteras av veteranen och grenlegendaren Hannu Manninen 38 år.

– Manninen är oerhört viktig för det här laget. Han hjälper de unga mycket och då han kom med igen fick hela laget ett lyft, säger Kukkonen.

Hur det blir med Manninens fortsatta satsning efter hemma-VM är det ingen annan än Manninen själv som vet. Kukkonen och lagkamraterna hoppas förstås att den andliga ledaren ska bestämma sig för att fortsätta en säsong till och sikta mot OS i Pyeongchang.

– Det är klart vi gärna har med honom. Men vi måste låta honom ta beslutet själv i lugn och ro, säger Kukkonen.

Och oberoende av Manninen eller inte ser läget inom grenen betydligt ljusare ut än den gjort på väldigt länge.

– Jag vet inte hur många av deltagarna här som varit nia i sitt första mästerskaps första tävling, säger Eero Hirvonen om sin mästerskapsdebut.

– Nu gäller det för mig att få till likadana hopp i tävlingssituationer som jag klarar av att göra på träning. Då har jag också en chans att kämpa om pallplaceringar i framtiden, säger Herola om hur han ser på utvecklingen i fortsättningen.

Parsprint (backhoppning HS130 + 10 x 1,5 km):

1) Tyskland (Eric Frenzel, Johannes Rydzek) 28.45,8, 2) Norge (Magnus Krog, Magnus Hovdal Moan) 1,0 sekunder efter, 3) Japan (Yoshito Watabe, AkitoWatabe) –10,2, 4) Österrike (Bernhard Gruber, Wilhelm Denifl) –10,7, 5) Frankrike (FrancoisBraud, MaximeLaheurte) –11,5, 6) Italien (Samuel Costa, Alessandro Pittin) –1.10,6, 7) Finland (Eero Hirvonen, Ilkka Herola) –1.10,7, 8) Tjeckien –1.26,4, 9) USA –1.48,1, 10) Polen –1.48,7.

Ställningen efter backen:

1) Frankrike 264,2 poäng, 2) Tyskland 256,1 (avståndet till täten i skidmomentet 16 sekunder), 3) Japan 255,4 (–18), 4) Norge 252,2 (–24), 5) Österrike 250,2, (–28), 6) Finland 240,0 (–48), 7) Slovenien 232,1 (–1.04,0), 8) Italien 219,5 (–1.29), 9) Tjeckien 214,4 (–1.40), 10) Estland 209,4 (–1.50).

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning