Landslagsstjärnorna fortsätter i Esbo – "Pausen känns redan nu för lång"

18-åriga Nelli Laitinen hör till en av de största talangerna inom finländsk hockey. Bild: Niklas Tallqvist

Landslagsstjärnorna Nelli Laitinen och Minnamari Tuominen har förlängt sina kontrakt med Kiekko-Espoo.

Kiekko-Espoo var den största favoriten att ta hem guldet i ishockeyns damliga i våras innan coronaviruspandemin satte stopp för all sport. Esbolaget höll på att förbereda sig för finalserien mot KalPa då ishockeyförbundet meddelade att säsongen ställs in.

Nu har man lagt besvikelsen bakom sig i Esbo och siktar vidare mot kommande säsong.

På onsdagen meddelade klubben att man förlängt kontraktet några nyckelspelare.

18-åriga Nelli Laitinen har redan tre säsonger bakom sig i ligan och hon har skrivit på för ytterligare en säsong med Kiekko-Espoo. Laitinen är en av de största talangerna i finländsk hockey och hon har under de senaste säsongerna etablerat sig i landslaget och hon förutspås kunna bli något av en ny Jenni Hiirikoski.

– Det känns bra att få fortsätta här i Esbo. Under mina tre säsonger här har jag utvecklats otroligt mycket som spelare, säger hon.

– En sak som jag sugit åt mig är kunskapen om hur man vinner. Här finns en så stark vinnarkultur i klubben och det är en sak jag lärt mig mycket om.

Laitinen har, tillsammans med landslagskamraten Minnamari Tuominen, bildat ryggraden i Kiekko-Espoos defensiv.

Lagkaptenen Minnamari Tuominen inleder sin tionde säsong i Esbo. Bild: Riku Laukkanen

Också lagkaptenen Tuominen har förlängt kontraktet med Esbolaget där hon spelat under alla sina säsonger i Finland. Kommande säsong blir Tuominens tionde i klubben.

– Trots att jag ursprungligen är från Helsingfors har Esbo och Kiekko-Espoo blivit mitt hem. Vi har en stark hockeykultur, en vinnarkultur och det känns som om damhockeyn uppskattas här i Esbo, säger Tuominen.

Både Laitinen och Tuominen är hungriga inför kommande säsong efter att den här säsongen avbröts innan finalerna spelades.

– Det är klart att det grämer att säsongen avslutades utan avgörande. Vi hade ett bra lag och nu känns det som om det är en lång väntan till nästa säsongstart, säger Laitinen.

Supertalangen säger att det känns som om det är mitt i sommaren med tanke på att säsongen avslutades redan i mitten av mars.

– Det gör ju att det känns ännu längre innan nästa säsong kör i gång. Men vi har ett bra lag nästa säsong och jag är säker på att vi också då kommer att vara med och kämpa om de ädlaste medaljerna då, säger Laitinen.

Också Tuominen är otålig inför den stundande säsongen. Då säsongen avslutades i förtid kändes det jobbigt och osäkerheten kring hur det blir med säsongstarten i höst är också oklart för tillfället.

– Jag väntar verkligen på att säsongen ska få börja. Jag vill spela finaler igen, säger Tuominen.

Kiekko-Espoo publicerade också två andra kontrakt under onsdagens presskonferens.

22-åriga anfallaren Tinja Haukijärvi inleder, precis som backen Laitinen, sin fjärde säsong i Esbo. Under de två senaste säsongerna har hon fungerat som assisterande lagkapten och hon ser fram emot att få fortsätta i klubben.

– Det känns som om man är extra taggad inför kommande säsong efter att den här bröts så tidigt, säger hon.

Ny i Esbolagets ligatrupp är 15-åriga anfallaren Julia Schalin som hittills spelat med pojkjuniorer. Hon siktar på att göra damligadebut kommande säsong och lära sig mycket av sina rutinerade lagkamrater.

Tidigare i veckan förlängde Kiekko-Espoo kontraktet med tränaren Sami Haapanen. Det blir Haapanens 13:e säsong som tränare i Esboklubben.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning