Landslagsstjärnorna Aarnio och Voutilainen kan mötas i slutspelet

Landslagets Ellen Voutilainen har en stor roll i serieledande Skuru IK:s försvar men hon har också fått ansvar i anfallet den här säsongen. Bild: HBL Arkiv / Alexander Wagner

Grundserien i den svenska handbollsligan är snart över. Ellen Voutilainens IK Skuru siktar på att vinna serien och Emma Aarnios VästeråsIrsta vill åter vara med i slutspelet. Lagen kan dessutom ställas mot varandra i kvartsfinalen

Hur tycker de finkländska landslagsstjärnorna Emma Aarnio och Ellen Voutilainen att säsongen i Sverige har gått? Och hur har coronapandemin påverkat deras säsong? Spelmässigt och resultatmässigt är skillnader mellan lagen stora.

Kyrkslättsbördiga Aarnio spelar för tredje året i VästeråsIrsta. Hon tycker att säsongen har varit tuff och är inte nöjd med resultaten, vare sig för egen eller lagets del.

– Vi förlorade tidigare många matcher med bara några mål, men efter årsskiftet har vi spelat bättre. Om vi håller den nuvarande formen är jag övertygad om att vi når slutspelet, säger Aarnio.

Hur tycker du säsongen har gått för egen del?

– Lite liknande som för laget. Jag har inte kommit upp till min vanliga nivå.

– Jag är ändå rätt så nöjd med mina insatser i försvaret, men inte i anfallet.

Färre sjumeterskast i år

Trots att Aarnio själv känner att hon har presterat sämre än tidigare har hon ändå mäktat med 69 mål på 19 matcher, vilket är fler än förra säsongen då det blev 57 mål på 14 matcher.

Hennes bästa säsong i klubben sett till antalet fullträffar är ändå säsongen 2018–19, då hon noterades för 110 mål på 22 matcher och placerade sig som åttonde i skytteligan. Men Aarnio säger att hennes uppgift inte endast är att göra mål.

– Jag har kastat färre straffar (sjumeterskast) i år och det är en orsak till att jag inte har gjort lika många mål den här säsongen.

– Men jag lägger inte alltför stor vikt vid hur många mål jag gör. Det viktigaste för mig är att jag utvecklas och blir en bättre spelare.

Hon säger även att hon har varit skadad under hösten. Bland annat blev ena knäet överbelastat. Dessutom har också hennes lagkamrater haft skadeproblem, vilket i sin tur har påverkat spelet.

– Förutom jag är det främst två andra som spelar som vänster nia. Frida Rosell har haft en skada i foten, medan Cecilia Tillman skadade sig i den fjärde matchen och har inte kunnat spelat sedan dess.

– Att många spelare har varit skadade har naturligtvis påverkat lagets spel negativt, speciellt anfallsspelet. När flera spelare är skadade om vart annat, löper spelet inte lika bra.

Aarnio tillägger att VästeråsIrsta ändå har gjort goda insatser mot ligans toppklubbar IK Skuru, Höörs HK och IK Sävehof – trots att de här motståndarna till slut vann matcherna.

Rolig säsong med IK Skuru

För Sjundeåbördiga Ellen Voutilainen, som spelar i IK Skuru från Nacka, har handbollssäsongen i Sverige varit mer munter. Hon säger att klubben har spelat bra och vunnit de matcher som laget skulle vinna.

– Jag har axlat en stor roll i försvarsspelet och jag har dessutom fått vara så gott som skadefri den här säsongen, säger Voutilainen.

Hon har tidigare i karriären haft stora skadeproblem. I ett skede tvingades hon vila i nästan ett år.

– Jag hade en knäskada för två år sedan. Jag känner att jag nu börjar vara i samma form som jag var före skadan.

Voutilainen spelar för fjärde året i Skuru. I år har hon spelat förutom i försvaret också i anfallet och därmed startat flera matcher den här säsongen. Hon säger trots allt att hon inte är en självklar startspelare.

– I Skuru spelar några av Sveriges allra bästa handbollsspelare. Jag kan inte ta förgivet att få inleda alla matcher.

Coronan förändrade stämningen

Pandemin har satt ett stort avtryck på handbollssäsongen i Sverige. Matcher har spelats utan publik och vissa drabbningar har flyttats. Men både Aarnio och Voutilainen tror att vårens slutspel ska ordnas, men i vilken form är ännu oklart. Voutilainen säger att antalet matcher per omgång i slutspelet kan ändras.

– I vanliga fall spelar vi slutspelsserierna enligt bäst av fem. Nu kan det eventuellt bli färre drabbningar.

– Men trots att coronapandemin har påverkat vår säsong är jag ändå glad över att vi har fortsatt att spela.

Hon tillägger att hon minns känslan när Skuru spelade sin första match inför tomma läktare.

Det tyckte hon då var anmärkningsvärt.

– Men nu när alla matcher spelas utan publik känns det inte längre speciellt. I stället får vi och motståndarna skapa den stämning som annars skulle finnas när publiken är på plats.

Aarnio håller med Voutilainen om att spelarna inser situationens allvar. Även hon är glad över att säsongen har fått fortsätta trots pandemin.

– Förbundet agerar verkligen professionellt och vi testas regelbundet. Testen är lite obehagliga men det är samtidigt skönt att veta om man är smittade eller inte.

Tuff avslutning

Med en match kvar har de vitklädda från VästeråsIrsta samlat ihop 16 poäng och ligger på nionde plats i tabellen, en poäng efter åttan Lugi HF från Lund. De två senaste säsongerna har VästeråsIrsta placerat sig som sexa efter avslutad grundserie och därmed nått slutspel.

– Vi hör hemma i slutspelet. Det är inget tvivel om den saken, säger Aarnio.

VästeråsIrsta möter i sista matchen tian, Kungsälvs HK medan Lugi ställs mot serietrean Höörs HK

Voutilainen och IK Skuru siktar däremot på tabelltoppen. Skuru leder ligan inför den sista omgången med 38 poäng, två mer än Höörs HK pch IK Sävehof.

– Vi har alla chanser att vinna grundserien, säger Voutilainen.

De åtta bästa lagen går vidare till slutspel. Om IK Skuru vinner grundserien och VästeråsIrsta tar sig till slutspel som åttonde lag, kommer lagen att spela mot varandra. Tvåan i tabellen möter å sin sida sjuan och så vidare.

De grönklädda från Nacka möter i sista omgången nykomlingen Kristianstad HK.

Skåneklubben ligger på en femte plats i tabellen, som sammanlagt består av tolv lag.

– Det blir en tuff avslutning mot Kristianstad, konstaterar Voutilainen.

På tisdag kväll klarnar det om Voutilainen och Aarnio ställs mot varandra.

Tabellen inför den sista omgången i grundserien i den svenska handbollsligan.

Skuru IK 21 19 0 2 625–481 38

IK Sävehof 21 18 0 3 647–444 36

Höörs HK H 65 21 18 0 3 590–460 36

Skara HF 21 13 0 8 556–525 26

Kristianstad HK 21 10 0 11 505–514 20

BK Heid 21 8 2 11 497–557 18

Önnereds HK 21 8 2 11 482–546 18

Lugi HF 21 8 1 12 487–534 17

VästeråsIrsta HF 21 8 0 13 547–550 16

Kungälvs HK 21 5 3 13 452–540 13

Skövde HF 21 4 1 16 480–566 9

Boden Handboll IF 21 2 1 18 405–556 5

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning