Landslagsstjärnan Michelle Karvinen lämnar Luleå – innehar klubbens samtliga poängrekord

Michelle Karvinen har spelat 236 matcher i landslagsdressen. Bild: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Den finländska landslagsstjärnan Michelle Karvinen lämnar SDHL-klubben Luleå där hon spelat de senaste fem säsongerna.

En era tar slut i Luleå då Michelle Karvinen lämnar den svenska storklubben. Karvinen har funnits med i Luleå/MSSK sedan laget inledde sin sejour i Luleå hösten 2015.

Karvinen blev historisk då hon blev klubbens första målskytt i Riksserien (senare SDHL) då Luleå slog Modo på bortaplan den 13 september.

Det blev början på en makalös framgångssaga både för den finsk-danska Karvinen och den svenska klubben. Luleå har, med stor hjälp av Karvinen, spelat hem tre titlar och Karvinen själv har tagit hem segern i poängligan vid tre tillfällen.

Hennes saldo 373 poäng (163 mål + 210 assist) på 187 matcher i SDHL och SM-slutspelet är fantastiskt bra. Karvinen innehar klubbrekordet i gjorda mål, antal assist och förstås också då antal poäng. Hennes sju hattrick är också klubbrekord.

I ett meddelande på klubbens hemsida berättar Luleå Hockey att Karvinen lämnar klubben för att ta sig an nästa utmaning i karriären. Vad Karvinens nya utmaning är framgår inte ur pressmeddelandet.

Luleå är den klubb i Sverige som jobbat synligast för en mer jämställd ishockey och samtliga spelare i laget får betalt för att spela.

Nyckelspelare i damlejonen

I det finländska landslaget har Karvinen varit en av nyckelspelarna länge. Hon har spelat i tre OS-turneringar, vunnit två OS-brons, ett VM-silver, fyra VM-brons, hon har valts till bästa forwarden i både OS och valts in i all star-laget i VM upprepade gånger.

– Hon är en väldigt exceptionell spelare och person. Hon kunde lika väl vara en konstnär med personligheten hon har. Om man ser på talang och teknik är hon den bästa spelaren i Europa och bland de fem bästa i världen, har landslagstränaren Pasi Mustonen sagt om Karvinen.

Sammanlagt har det blivit 236 matcher i landslagsdressen och poängproduktionen är nästan på lika hög nivå i landslaget som i klubblaget. Karvinen har stått för 122+134=256 poäng i landslaget.

Karvinen var en av nyckelspelarna i hemma-VM i fjol då damlejonen var nära att chocka en hel hockeyvärld. Laget slog sensationellt ut Kanada i semifinalen innan man föll mot USA efter straffar i en dramatisk VM-final där Petra Nieminen satte pucken i mål. Målet underkändes efter en lång videogranskning och Karvinen och de övriga finländska spelarna fick nöja sig med VM-silver – damlejonens första silver i ett stort mästerskap.

Karvinen stod för 4+4=7 på sju matcher i VM i fjol. I år ställdes VM in på grund av coronaviruspandemin.

Uppvuxen i Danmark

30-åriga Karvinen är född och uppvuxen i Danmark där hon också fått sin hockeyfostran.

Hennes pappa Heikki Karvinen spelade ishockey i Lappeenrannan Pallo men flyttade som 18-åring till Malmö och sedan vidare till Danmark där han spelade för Rødovre, Gladsaxe och Hvidovre.

Då spelarkarriären tog slut i början av 1980-talet stannade han i Danmark för att jobba som tränare för Rødovre och det danska ishockeyförbundet.

Främst har Heikki Karvinen jobbat som juniortränare och han har vunnit hela 28 danska mästerskap och utvecklat spelare som NHL-stjärnorna Lars Eller och Mikkel Bødker.

I junioråren spelade Michelle Karvinen pojkishockey tillsammans med Eller och Bødker. Något hon sagt at hjälpte henne att hitta tuffhet i sitt spel.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning