Landslagsstjärnan Michelle Karvinen flyttar till Schweiz

Michelle Karvinen jagar nya utmaningar i Schweiz. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Landslagets storstjärna Michelle Karvinen har skrivit kontrakt med schweiziska HC Lugano för kommande säsong.

I våras meddelade Michelle Karvinen att hon lämnar Luleå Hockey i svenska ligan SDHL. Den finländska landslagsstjärnan hade spelat i den svenska storklubben fem säsonger och bland annat vunnit tre mästerskap, tagit hem segern i poängligan och valts till SDHL:s bästa spelare.

Efter flytten från Luleå har hon kopplats ihop med storsatsande kinesiska klubben Vanke Rays där damlejonens målvakt Noora Räty spelade förra säsongen.

Men på fredagen meddelade schweiziska klubben HC Lugano att den 30-åriga finländska anfallsstjärnan förstärker laget kommande säsong.

För Karvinen betyder spel i Schweiz både nytt land och ny liga i karriären. Hon har tidigare spelat i Danmark, Finland, USA och i Sverige.

Nyckelspelare i damlejonen

Karvinen har varit en av nyckelspelarna i det finländska landslaget länge. Hon har spelat i tre OS-turneringar, vunnit två OS-brons, ett VM-silver, fyra VM-brons och hon har valts till bästa forwarden i både OS och valts in i all star-laget i VM upprepade gånger.

Landslagstränaren Pasi Mustonen har sagt att Karvinen är bland de fem bästa spelarna i världen och att hon är en exceptionell talang och person.

Karvinen har spelat 236 matcher i damlejonen och poängproduktionen är hisnande – 122+134=256 poäng i landslaget. I Luleå stod hon för smått otroliga 373 poäng (163 mål + 210 assist) på 187 matcher. Nu ska hon försöka fortsätta producera på samma höga nivå i Schweiz.

Det schweiziska landslaget har vunnit två medaljer – VM-brons (2012 seger över Finland i bronsmatchen) och ett OS-brons (2014 seger över Sverige i bronsmatchen).

Karvinen var en av nyckelspelarna i hemma-VM i fjol då damlejonen var nära att bli världsmästare. Laget slog Kanada i semifinalen innan man föll mot USA efter straffar i en VM-final där Petra Nieminen satte pucken i mål i förlängningen. Målet underkändes efter en lång videogranskning och Karvinen och de övriga finländska spelarna fick nöja sig med VM-silver – damlejonens första silver i ett stort mästerskap.

Karvinen stod för 4+4=7 på sju matcher i VM i fjol. I år ställdes VM in på grund av coronaviruspandemin.

30-åriga Karvinen är född och uppvuxen i Danmark där hon också fått sin hockeyfostran.

Som junior spelade Michelle Karvinen pojkishockey tillsammans med bland andra NHL-spelarna Lars Eller och Mikkel Bødker. Något hon sagt at hjälpte henne att hitta tuffhet i sitt spel.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning