Landslagsdebutanten Lundell om VM: Spelar man tillräckligt bra så är allt möjligt

Juniorlejonens kapten Anton Lundell, 19, förväntas göra sin A-landslagsdebut i EHT-turneringen i Sverige. Bild: Pasi Mennander/Ishockeyförbundet

Den mest intressanta enskilda spelaren i Lejonens EHT-trupp i Sverige är utan tvekan Anton Lundell. 19-åringens imponerande tag i FM-ligan har lyft honom med till VM-spekulationerna. Själv vill Lundell inte spekulera – han vill låta prestationerna i rinken tala för sig.

Anton Lundell har i flera års tid figurerat som en profilspelare i diverse juniorlandslag och senast i höstas har han nått superstjärnestatus också i FM-ligan.

Nu har han nästa steg framför sig: A-landslagsdebuten, då Finland möter Ryssland på torsdag eftermiddag i EHT-turneringen i Malmö.

– Såklart är det lite spännande då jag inte tidigare varit med. Det lättar när jag har fått träna ett par gånger med laget. Jag är jätteivrig, det blir kul att spela tuffa matcher och mäta sig med europeiska toppspelare, säger Lundell inför den efterlängtade debuten.

Träningspassen inför matchen mot Ryssland går ut på att komma in i gänget och svetsas ihop med anfallskedjan som ser ut att bestå av Lundell, Jere Innala och världsmästaren Niko Ojamäki. Exakt hurdan roll Lundell kommer ha i herrlandslaget är ännu oklart men utgångsläget och målet är att fylla sin ruta på bästa möjliga sätt.

– Förstås försöker jag spela med mina egna styrkor, stöda kedjekompisarna och spela så bra som möjligt som en kedja. Jag har inte så stora förväntningar. Jag försöker visa på vilken nivå jag kan spela och lita på det sätt jag spelat hittills under säsongen, säger Lundell.

Hattrick, fyramålskväll och sexpoängsmatch

Lundells plan är bra. Åtminstone om man blickar tillbaka på hans första halva av säsongen 2020-21. I FM-ligan snittar Lundell över en poäng per match och han hade slagit sitt gamla målrekord redan i mitten av november då han stod för en jättematchinär HIFK krossade Jukurit: 2+4 poäng.

Hittills har ynglingen nätat 16 gånger på 24 matcher, inklusive ett hattrick och en fyramålskväll.

– Förstås höjer det självförtroendet då man lyckas och laget klarar sig. Bakom formen ligger säkert en lyckad förra säsong då jag tidvis spelade väldigt bra. Jag kunde hjälpa laget vinna, vara effektiv och vara en ledande spelare. Målet för den här säsongen var att fortsätta där jag blev och jag tycker jag lyckats bra med att höja min nivå. Jag fick en hel sommar och utvecklades på alla delområden. Självförtroendet steg och spelandet känns ännu bättre än förra säsongen.

Ett tecken på Lundells ledarskap var att han fick bära bokstaven C på bröstet i en ligamatch i november. Och inte vilken match som helst: sexpoängskvällen mot Jukurit. Runt årsskiftet fungerade han som lagkapten för U20-landslaget som vann JVM-brons i Kanada. Kapten Lundell var suverän med sina 6+4 poäng på sju matcher.

– Personligen har det gått bra och det är mycket som jag kan ta med mig från den här säsongen. Men halva säsongen är ännu kvar och jag vill förbättra mitt spel. Man får inget gratis och måste förtjäna allt man får. Det motiverar mig. Jag vill visa vad jag går för.

VM-aktuell?

Lundells imponerande prestationer lyfte upp hans namn i landslagsspekulationerna redan i höstas. Förbundskapten Jukka Jalonen stack inte under stol med att han uppskattar den unga talangen och att Lundell finns med i landslagets framtidsplaner.

Och bara en dryg månad efter att JVM avslutats debuterar Lundell i ett landslag som förbereder sig på VM i Riga runt månadsskiftet maj-juni.

Hur ser då Lundell på VM?

– Det är ännu lång tid till VM och jag vill inte spekulera. Jag försöker göra mitt bästa och visa på vilken nivå jag kan spela. Jag vill spela bra resten av säsongen också. Spelar man tillräckligt bra så är allt möjligt, säger Lundell.

Den finländska ishockeypubliken behöver inte bläddra långt bakåt i historieböckerna för att hitta exempel påunga förmågors strålande rookieår i landslaget. Guldvåren 2019 gjorde Kaapo Kakko sin landslagsdebut i april innan han förtjusade en hel ishockeyvärld i Kosice och Bratislava.

I den svenska EHT-turneringen för fem år sedan stod en duo vid namn Patrik Laine och Sebastian Aho för sina lejondebuter. Dessa två hörde till VM-silverlagets bästa spelare senare på våren i S:t Petersburg och Moskva.

Född: 3 oktober 2001 (19 år) i Esbo.

Spelposition: center.

Längd/vikt: 185 cm/86 kg.

Klubblag: HIFK, där han debuterade som 16-åring.

NHL: draftad av Florida Panthers i första ronden som 12:e spelare hösten 2020.

Statistik: Gör sin tredje säsong i FM-ligan där han på 106 grundseriematcher stått för 35+37=72 poäng. Poängrekordet är från förra säsongen (10+18=28 på 44 matcher). Den pågående säsongen snittar Lundell över en poäng per match: 16+9=25 poäng på 24 matcher.

Landslagsmeriter: guld i U18-VM 2018, guld i U20-VM 2019, brons i U20-VM 2021.

Aktuell: Förväntas göra A-landslagsdebut i den svenska EHT-turneringen som börjar på torsdag. Finland möter Ryssland i premiären, Tjeckien på lördag och Sverige på söndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning