Landeskog: Jag har bra minnen av att möta Finland

Vill slå Finland. Gabriel Landeskog är taggad inför mötet med Lejonen. Bild: EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / SASCHA STEINBACH

Gabriel Landeskog ser fram emot att få möta Mikko Rantanen i semifinalen. Och han lovar att hans finländska lagkamrat får vara med på en eventuell svensk guldfest i Stockholm.

Gabriel Landeskog är till vardags lagkamrat med Mikko Rantanen i Colorado Avalanche. Men då Finland och Sverige möts i rinken i kväll lägger klubbkompisarna vänskapen åt sidan och kämpar i stället mot varandra.

– Det ska bli riktigt kul att möta honom. Vi har bara spelat mot varandra en gång tidigare (i EHT-turneringen inför VM), säger Landeskog efter Tre Kronors träningar i Köln.

– Nu gäller det att fokusera på ett annat sätt. Det handlar om att brinna för laget och att vinna för sitt land.

Den 24-åriga Landeskog är inte precis ny i gamet och han vet vad matcher mellan Finland och Sverige betyder. Han vet också hur det känns att stå på den segrande sidan efter matcher mot grannen i öst.

– Jag har bra minnen av att möta Finland, säger han.

– Vi spelade mot dem i World Cup i höst, jag har varit med och vunnit en OS-semifinal mot dem och så slog vi ju dem i VM-semifinalen på hemmaplan.

Landeskog räknar upp tre svenska segrar som smakat gott. I semifinalen i Köln siktar han på en ny seger.

– Det är ju ingen hemlighet vad för slags historik det finns mellan de här två ländernas hockeylag. Det här kan bli en ny klassiker, säger han.

Han vet att hans Tre Kronor kommer att stöta på en tajt och välorganiserad defensiv som täpper till mittzonen och väntar på att få gå på snabba motanfall.

– För oss gäller det att se till att ha fart då vi åker genom mittzonen och slå in puckar bakom dem. Vi måste vara noggranna med pucken i mittzonen så att de inte kommer åt att vända spelet, säger han.

– Och framför allt måste vi ha tålamod. Vi får absolut inte tappa tålamodet om vi inte direkt kommer i gång mot dem.

Klubbkamraten Rantanen sade efter Finlands träningar att Landeskog är en spelare som går att få ur balans. Den fysiskt spelande svensken går hårt in i närkamperna, klämmer till med tunga tacklingar och irriterar motståndarna med sitt intensiva spel.

– Det är kul att han säger så. Det ska vara tufft och fysiskt spel i de här matcherna och jag är säker på att det blir en rolig match.

– Mikko gillar ju inte att bli tacklad själv. Han tycker mera om att få göra snygga mål.

Vem som vinner Coloradokampen i semifinalen återstår att se. Men om Landeskog och Sverige går segrande ur kampen och dessutom tar hem titeln lovar han att bjuda in sin finländska lagkamrat till guldfesten i Kungsträdgården i Stockholm.

Henrik Lundqvist

Tre Kronor-målvakten behöver knappast presenteras. Kungen av New York, turneringens största stjärna och en magnifik keeper som fixat otaliga segrar åt sina olika lag på egen hand. Oerhört svår att överlista, har en enorm vinnarskalle och kan leda laget hela vägen till guld om han lyckas.

Nicklas Bäckström

Washingtoncentern kom in truppen mitt i turneringen och hittade sin plats i laget direkt. Har bildat ett enormt giftigt radarpar med unga William Nylander. De finländska supportrarna minns främst Bäckström för dopningsskandalen i Sotji. Efter semifinalen kan det hända att han skapat ny minnen.

William Nylander

Pappa Michael Nylander är en levande legend i Finland. 21-åriga William slog igenom med dunder och brak i Toronto Maple Leafs och har fortsatt på samma sätt i VM där han varit Tre Kronors största offensiva vapen och stått för 6+6 på 8 matcher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning