Bland dem som jobbade upplevdes risken för att bli arbetslös som lägre än tidigare, enligt mätningen. Tidpunkten ansågs också gynnsam för sparande och även för köp av kapitalvaror, dock inte för att ta lån.

Enligt eget tycke

Vill man förverkliga drömmar - kanske åka på sitt livs semesterresa, bygga om köket eller köpa båt kan konsumentkredit vara ett alternativ för att få tillgång till de resurser som behövs.

Konsumentkrediten är ett lån du använder precis hur du själv vill och som beviljas utan borgen. Det är också ett alternativ vid oväntade händelser i vardagen, till exempel då diskmaskin går sönder eller värmepannan lägger av.

Genom Forbrukslån.com kan du söka om konsumentkrediter på upp till 50 000 euro. Med hjälp av låneräknare som finns på sajten kan du se ut en för dig lämplig återbetalningstid och få ett erbjudande om den bästa och billigaste konsumentkrediten. Pengarna har du på kontot redan samma dag.

Ännu raskare är processen då det gäller snabblån som är ett alternativ för den som behöver låna en mindre summa pengar, oftast till en kortare återbetalningstid.

Effektiva räntan a och o

Oberoende av typen av konsumentkredit vill du säkert ha det alternativ som i slutändan blir förmånligast för dig.

För den som söker om konsumentkredit gäller det därför att jämföra den effektiva årsräntan. I den ingår förutom själva räntekostnaden också alla övriga avgifter som krediten medför.

Det gäller givetvis också att inte låna mera pengar än du har kapacitet att så småningom betala tillbaka.

Konsumentkrediter beviljas av flera olika tjänsteleverantörer som alla står under tillsyn. De banker och finansbolag som har bankkoppling övervakas av Finansinspektionen. Kreditgivare som inte är under Finansinspektionens tillsyn ska registrera sig i kreditgivarregister hos Regionförvaltningsverket i Södra Finland. All kreditgivning som riktar sig till konsumenter övervakas av Konkurrens- och konsumentverket.