Låna, jobba eller snylta på sin sambo

Det enda förnuftiga alternativet, om man inte vill snylta på sin sambo eller jobba vid sidan om studierna, är då att ta studielån, skriver Oskar Rönnberg.

Förra höstens studiestödsreform kändes tydligt i min plånbok. Tidigare fick jag lite över 500 euro sammanlagt i studiepenning och bostadstillägg. Att tillsammans med min sambo dela på hyran för en studielägenhet i utkanten av Helsingfors och ändå kunna köpa nästan all mat med studiestödet vållade inga problem. Men reformen knep 85 euro av studiepenningen och vårt gemensamma bostadsstöd sjönk från 400 till 100 euro, eftersom min sambo jobbade vid sidan om studierna. Plötsligt räckte stödet inte till mycket mer än hyran.

Det här problemet uppstår eftersom det allmänna bostadsbidraget beaktar hela hushållets inkomster, vilket många studerande ogillar. "Fastän vi inte är gifta förväntas jag livnära min sambo, och det känns fel", sa en av de studerande jag pratade med inför den här artikeln.

Det enda förnuftiga alternativet, om man inte vill snylta på sin sambo eller jobba vid sidan om studierna, är då att ta studielån. Tröskeln att ta lån, det vill säga äta av sina framtida inkomster, var ändå hög innan jag i höstas valde att ta ut min första lånerat. Trots att jag har en mindre summa pengar sparad från arbete under mellanår kändes det klokare att ta studielån än att använda den ekonomiska säkerhet jag har på sparkontot. Studielån är ju trots allt det billigaste lånet man någonsin kan ta.

Ändå känns det bakvänt att försörja sig med lån. De stora nedskärningarna i den offentliga sektorn har gjorts för att statsskulden inte ska öka, "så vi inte lämnar en stor skuldbörda åt våra barnbarn". Men samtidigt uppmuntrar man sina barn att skuldsätta sig för att leva.

Den som inte har ekonomiska problem kan visserligen utnyttja det billiga lånet, som staten till en del betalar, för att skapa mera pengar åt sig själv. Många av de studerande jag pratat med säger att de investerar åtminstone en del av sitt studielån i aktier eller fonder. Stereotypen är kanske att det är halvrika hankeiter som håller på med sådant, men den enda som jag pratat med som tagit ut allt studielån enbart för att placera var en investeringsintresserad ingenjörsstuderande. "Det har varit väldigt lärorikt. Jag började först med riktigt små summor för att prova på, men det är ju inte lönsamt att spara mindre summor än några tusen, så alltefter som jag blev van har jag ökat beloppen", säger han.

Han känner ändå att det är lite oetiskt att använda studielånet för att placera, och vill därför vara anonym. "Det känns ju lite fel när det är statens pengar, även om man betalar en otroligt stor skatt under sin livstid. Jag vet att det är jättemånga som funderat på att ta lån och placera, men inte vågat eller velat göra det".

Oskar Rönnberg Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning