Lana Del Rey släpper nytt album i september – ställer kritiker till svars

Lana Del Rey. Arkivbild. Bild: Mark Von Holden/TT-AP

Lana Del Rey slår två flugor i en smäll när hon ställer sina kritiker till svars och samtidigt utannonserar ett nytt album.

I ett långt Instagraminlägg ställer artisten en fråga "till kulturen" och undrar när hon ska bedömas enligt samma måttstock som sina artistkollegor.

"Nu när Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani, Nicki Minaj och Beyoncé har haft ettor på topplistan med låtar om att vara sexig, naken, ha sex, vara otrogen – kan jag snälla få återgå till att sjunga om att känna mig vacker av att vara kär trots att förhållandet inte är perfekt, eller om att dansa för pengar, eller vad jag vill, utan att korsfästas för det?", skriver hon, och fortsätter:

"Jag är trött på kvinnliga skribenter och artister som säger att jag förskönar misshandel."

Del Rey, vars riktiga namn är Elizabeth Grant, skriver att det måste finnas plats i kulturen för kvinnor som ser ut och beter sig som hon, och att hon vidare ska utforska de teman hon blivit utskälld för på ett kommande album som släpps den 5 september, samt i två kommande poesiböcker.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning