Lämna Åland i fred

Bild: Kristoffer Åberg

Skärgårdsöar på svenska fredade från militär – kan man tänka sig något bättre!

Den 6 augusti 1945 dog 100 000 civila i Hiroshima, några dagar senare, den 9 augusti dog ytterligare 100 000 i Nagasaki. Samma dag i år, den 9 augusti, publiceras en radikal insändare av Lasse Lehtinen för militär upprustning. Hoppsan!

Som fredsvän ser jag naturligtvis Lehtinens artikel som en provokation. Han är tydligen beredd att mot alla konventioner ilandsätta trupper på Åland. Han formulerar det ändå lite oklart: "fylla detta osäkra vakuum (Jag: Åland?) med nuvarande, till buds stående trupper". Jag är inte direkt förvånad. Ålands ställning har alltid varit en nagel i ögat på militaristerna.

Läs också: Försvarskurs övade att skicka trupper till Åland

Det finns en latent aggressivitet i Finland som inte bådar gott för framtiden. Frågan är vad en fredsvän ska göra. Är det alls möjligt att påverka det militärpolitiska etablissemanget? Knappast, vi drivs snarast till den gamla romerska visdomen: Bene vixit qui bene latuit – Den har levt väl som dolt sig väl. Fältet blir öppet för krigspropaganda och Natopåverkan.

Det värsta i insändaren är den militära självsäkerhet, ofelbarhet, den utstrålar. Just vi (riket) har rätt att ockupera Åland eftersom dess ställning påverkar oss. Ett högre mål hägrar. Det är samma logik som fått stormakterna att ockupera än det ena landet, än det andra. Här gäller det majoritetens makt. Till saken hör förstås också att Åland är svenskt och det kan vara svårt acceptera för mången.

Slutligen. Det är direkt oanständigt att nu rusta upp med storebror USA bakom ryggen när hela vår planet är på väg att kollapsa! Den senaste miljörapporten från IPCC och FN visar situationens allvar. Jaktplansuppvisningar nu är ett hån mot miljön liksom en militarisering av Åland. Ett skärpt klimatläge med allt det innebär av naturkatastrofer och flyktingar är redan en realitet.

Lämna Åland i fred. Skärgårdsöar på svenska fredade från militär – kan man tänka sig något bättre! Och något mer delikat i Finland.

Leif Höckerstedt, Ekenäs

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning