Läkemedelsmyndighet: Anmälningar om blodpropp bland Astra Zeneca-vaccinerade i Finland – "Går inte att dra slutsatser om samband"

De första fallen av misstänkt blodpropp hos sådana som fått Astra Zenecas coronavaccin har rapporterats i Finland. Tillsynsmyndigheten skriver att "utifrån de data som nu finns går det inte att det dra slutsatser om direkt orsakssamband mellan vaccinering och blodpropp". Bild: Joel Saget/Lehtikuva-AFP

Även i Finland har det nu rapporterats om blodproppar bland personer som har vaccinerats med Astra Zenecas coronavaccin. Men det kan bero på annat än själva vaccinet, påpekar tillsynsmyndigheten Fimea och ser ingen anledning att nu avbryta vaccineringarna.

"Informationen i anmälningarna är bristfällig och vi har begärt mer information om dem. Utifrån de data som nu finns går det inte att det dra slutsatser om direkt orsakssamband mellan vaccinering och blodpropp", skriver tillsynsmyndigheten Fimea på sin hemsida.

Det är oklart hur många fall av blodpropp det rör sig om.

Beskedet kommer en dag efter att Norge, Island, Danmark och en rad andra länder i Europa meddelat att Astra Zenecas coronavaccin kommer att läggas på is. Länderna fattade beslutet mot bakgrunden att några tiotal fall av blodpropp uppdagats bland sådana som fått vaccinet.

Det är ändå oklart om just vaccinet lett till blodpropp. Enligt uppskattningar drabbas omkring en av tio av blodpropp någon gång i livet, vilket Tuija Kumpulainen vid Social- och hälsovårdsministeriet lyfte upp i intervju med Yle:

– I går tittade (europeiska läkemedelsmyndigheten) EMA på det här, och det verkar som om blodproppar inte är vanligare bland vaccinerade än bland befolkningen i övrigt. Så då är det snarare fråga om ett tidssamband, säger Kumpulainen till Yle.

Hon tillägger ändå att fallen bör utredas "på vederbörligt sätt".

Ska granskas

Utifrån rapporterna ska Institutet för hälsa och välfärd THL nu föra in alla fall i ett register för att se om blodpropparna beror på vaccinet. En liknande granskning pågår även på europeisk nivå.

Än så länge fortsätter vaccineringen med Astra Zenecas vaccin som vanligt i Finland, uppger Fimea.

Astra Zeneca-vaccinet, som tagits fram i samarbete med forskare vid Oxfords universitet, har levererats till länder runtom i Europa. Till exempel i Storbritannien har över 11 miljoner personer, särskilt åldersstigna personer, fått vaccinet.

– Där har de inte sett tecken på att risken för blodpropp skulle vara förhöjd bland vaccinerade, säger överläkare Maija Kaukonen vid Fimea till Yle.

Så är fallet även i Finland, tillägger Kaukonen med hänvisning till preliminära resultat från THL:s undersökning.

Världshälsoorganisationen WHO gick på fredagen ut med att det inte finns någon anledning att sluta använda vaccinet från Astra Zeneca.

Tidigare i år rådde tvivel bland annat i Tyskland om att Astra Zenecas vaccin skulle sakna effekt hos sådana som var 70 år eller äldre. I Finland vaccinerades därför äldre enbart med Pfizers/Biontechs så kallade Comirnatyvaccin, men myndigheterna ändrade nyligen sin rekommendation och sade att Astra Zeneca lämpar sig för alla åldersgrupper.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning