Läkare kritiserar: Influensavaccinet har ingen effekt mot B-viruset

Bild: Mostphotos

En ovanlig influensaepidemi sprider sig i Finland. Det nationella vaccinprogrammets influensavaccin har ingen effekt mot B-viruset Yamagata.

Vanligtvis öppnar influensasäsongen med A-viruset, men i år är det annorlunda. Fram till den 27 december har Institutet för hälsa och välfärd (THL) konstaterat 1 130 fall av B-viruset Yamagata och endast 557 fall av A-viruset.

THL:s överläkare Hanna Nohynek säger till Ilta-Sanomat att det är ovanligt att B-viruset sprider sig så här tidigt i säsongen. Vanligtvis blir B-viruset det ledande viruset först efter A-viruset, varefter det dominerar fram till sent på våren.

Det positiva med saken är att B-viruset för det mesta är mindre farligt för äldre personer än A-viruset. Av den anledningen kan de influensarelaterade dödsfallen bli färre.

Det tråkiga är att det nationella vaccinationsprogrammets influensavaccin inte har någon effekt på B/Yamagata-viruset.

På marknaden finns ett fyrvalent vaccin som skyddar mot B/Yamagata och flera läkare önskade att THL hade skaffat det i stället för det nuvarande trevalenta. Det skedde inte eftersom THL var bundet av ett tvåårigt avtal med den aktuella vaccinleverantören.

Hannu Syrjälä, ansvarig läkare för infektionssjukdomar vid Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt, är en av läkarna som efterlyste det fyrvalenta vaccinet.

–  Eftersom det endast finns ett fyrvalent vaccin på marknaden hade man kunnat köpa det utan konkurrensutsättning, säger han till Ilta-Sanomat.

THL:s Nohynek tycker att det är efterklokhet.

–  Fyrvalenta vaccin är dyrare än trevalenta. När man köper vaccin måste man överväga vilken den extra nyttan är. Man måste överväga om det fyrvalenta vaccinet är det mest kostnadseffektiva, säger hon.

För närvarande härjar influensaepidemin värst i Södra och Norra Österbotten, Egentliga Finland och södra Finland. Även i Lappland har säsongen så småningom kommit igång.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning