Läkare i Göteborg opererade bort friska äggstockar

Den svenska Inspektionen för vård och omsorg bedömer att läkaren brustit i sitt yrkesutövande. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

En läkare i Göteborg skulle operera bort en tumör.

När den drabbade kvinnan vaknade fick hon veta att läkaren hade opererat bort hennes två friska äggstockar, skriver Sydsvenskan. Läkaren kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Under en röntgen hade läkare upptäckt en tumör som såg ut att sitta på den ena äggstocken, och remitterade patienten vidare.

Under operationen konstaterade läkaren att tumören inte satt på äggstockarna utan någon annanstans och att det behövdes ytterligare utredning innan tumören kunde opereras bort. Operationen avbröts, men innan kvinnan syddes ihop avlägsnades hennes äggstockar.

– När jag vaknade upp ur narkosen berättade de att de hade opererat bort två friska äggstockar, men att tumören satt kvar, berättar kvinnan för tidningen.

Kvinnan anmälde läkaren till Ivo som bedömer att läkaren brustit i sitt yrkesutövande.

Enligt läkaren kom båda parter överens före operationen om att avlägsna båda äggstockarna.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning