Laine om Matthews: "Helt bra på att spela ishockey"

Amerikanen Auston Matthews är favorittippad att gå etta i NHL-draften, Patrik Laine tippar man att går som tvåa. Bild: Heikki Saukkomaa

Auston Matthews eller Patrik Laine? Någon av dessa två väljs först i NHL-draften i juni. På måndag kväll möts superlöftena i VM-rinken

Laine har hittats på andraplatsen på rankinglistor av spelare som väljs först i NHL-draften på sommaren. Etta på listan är amerikanen Auston Matthews, som Laine får möta i rinken för andra gången inom loppet av en vecka på måndag kväll.

Laine är onekligen en hetare spelare för tillfället men Matthews spelposition är center – något som NHL-klubbarna värdesätter skyhögt då de väljer sina spelare i draften. Laine har självförtroendet på topp men han berömmer snällt sin rival.

– Han är helt bra på att spela ishockey, inleder Laine.

– En stor center som är bra med pucken. En äkta lirare, fortsätter han.

Sannolikt är att Matthews väljs etta och Laine tvåa. Först i tur att välja är Toronto Maple Leafs, andra är Winnipeg Jets.

– Jag hoppas att jag väljs först. Det har jag alltid velat bli. Men det är inte hela världen om jag inte blir vald. Om de som väljer vill ha en ytter så kan det gå hur som helst. Jag är stolt över mig själv i varje fall, säger Laine.

– Det är en ära, ingen skillnad vilket lag jag kommer att spela i.

Laines plan är klar. Klara VM med äran i behåll, ha en lyckad sommar och åk över Atlanten för spel i NHL nästa höst. Om det går som förväntat och Matthews går till Toronto flyttar Laine till före detta hemmastaden av alla tiders finländska hockeyspelare Teemu Selänne.

Laines ansikte lyser upp – något man sällan ser av ynglingen med ett pokeransikte som väcker avund i många pokerproffs – då han frågas om en framtid i Winnipeg, staden som redan förälskade sig i en ung finländare och som älskar honom ännu i denna dag.

– Det skulle vara väldigt coolt att få spela för Teemus stad.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning