Laine och Rask i en klass för sig

I bra höstform. Tuukka Rask har inlett säsongen övertygande. Bild: Maddie Meyer

Resten av finländarna har hamnat i skuggan av Laine. Men i ärlighetens namn är det inte bara Laines fel – hans landsmän har inte gjort mycket väsen av sig.

JVM, FM-ligan, VM. World Cup, NHL. Det ser inte ut att ha någon skillnad: Patrik Laine fortsätter ösa in mål.

Laine är den första nykomlingen som gjort 11 mål i sina första 14 matcher sedan en viss Teemu Selänne under säsongen 1992-1993. Båda representerar händelsevis Winnipeg.

Selänne gjorde till slut 76 mål– ett rookierekord som anses vara oslagbart. Det är värt att notera att säsongen 1992-1993 gjorde man i snitt 3,53 mål per match, medan målsnittet i dagens målsnåla NHL är 2,63.

Laine gör mål på alla tänkbara sätt: slagskott, handledsskott, retur, styrning. Under de senaste matcherna har han kört hårdare mot mål och belönades senast med tre mål och en assist i krossen mot Dallas. 50 mål – eller segern i skytteligan är ingen omöjlighet.

Resten av finländarna har hamnat i skuggan av Laine. Men i ärlighetens namn är det inte bara Laines fel – hans landsmän har inte gjort mycket väsen av sig.

En som står ut ur den gråvita mängden är Tuukka Rask, Bostonmålvakten som förde sitt lag till Stanley Cup-final 2013 och som valdes till NHL:s bästa målvakt 2013-2014. Efter två mer eller mindre mardrömslika säsonger har Rask gett sina tvivlare svar på tal genom att spela karriärens bästa ishockey.

Rask har vunnit 7 av sina 8 matcher med den fantastiska räddningsprocenten 94,1 och målsnittet 1,74, trots att han hade en lindrig ljumskskada som tvingade honom att stå över några matcher. Desto mera imponerande med tanke på att Bostons en gång så starka betongförsvar blivit rejält urholkat. Utan Rask skulle Boston nämligen vara i blåsväder: andremålvakterna Zane McIntyre, Anton Khudobin och Malcolm Subban har inte vunnit en enda av sina sammanlagt sex matcher.

De andra finländska nykomlingarna har inte haft det lika lätt som Laine. Sebastian Aho fick en lovande start i Carolina, men i de senaste matcherna har han kammat noll. Detsamma gäller för kedjekamraten Teuvo Teräväinen, som ser ut att stampa på stället i sin utveckling.

Artturi Lehkonen skadade sig när Montreal mötte Philadelphia och blir borta ett tag. Däremot kunde Jesse Puljujärvi återvända till spel när Edmonton mötte Pittsburgh: han kom undan Islandersbacken Dennis Seidenbergs knätackling med blotta förskräckelsen. Efter en tung start har Puljujärvi kommit allt bättre in i NHL-tempot. Eviga jumbon Edmonton är annars säsongens skrällag alla gånger.

De unga finländska backarna har gjort en hyfsad höst. Bara tio spelare har fått mera speltid än Buffalos toppback Rasmus Ristolainen, som redan gör sin fjärde säsong i Nordamerika. Sami Vatanen spelar också över tjugo minuter per match i Anaheim och har i synnerhet en stor roll i power play. Olli Määttä har kommit igen efter en svag start och en lindrig skada och spelade dryga 20 minuter mot Edmonton senast.

Annars är det inte så mycket att hoppa i taket över ur blåvit synvinkel. Mikael Granlund, Aleksander Barkov och Mikko Koivu är med den nuvarande takten på väg mot 40 poängs säsonger. Trion är riktigt duktiga defensiva spelare, men många hade hoppats att Granlund skulle göra ett offensivt genombrott under Minnesotas nya chefstränare Bruce Boudreau och Barkov förväntas definitivt bidra med mera produktion i Florida.

Efter succén förra säsongen (19 mål i 67 matcher) hade säkert många räknat med att Leo Komarov skulle tända mållampan några gånger i höst också. Komarovs roll har dock krympt betydligt när Toronto velat ge Auston Matthews och de andra unga supertalangerna mera speltid. Komarov: 0+3 efter 13 matcher men 46 tacklingar, vilket är tredje mest i hela NHL.

Förra säsongen var Valtteri Filppulas sämsta någonsin, frånsett hans rookiesäsong i Detroit: låt vara att han är en bra försvarsspelare, men 31 poäng är ganska lite med tanke på hans 5 miljoner dollars årslön. Det finns billigare defensiva forwards. Den här hösten har Filppula dock haft helt hyfsat bra flyt: 4+5=9 poäng i 12 matcher. Nu dras han dock med en lindrig skada som håller honom borta från några matcher.

Jori Lehterä har haft en svår start efter sin hjärnskakning, men gjorde säsongens första mål när hans St. Louis krossade Colorado. Joonas Donskoi får ett stort ansvar i San Joses andra kedja, men han kunde ha gjort mer än 2 mål.

Nashville och Dallas hörde båda till favoriterna inför säsongen, men båda har haft en ytterst trögstartad höst. Nashvillemålvakten Pekka Rinne övertygade inte i början av säsongen, men under de senaste matcherna har han visat lite av takterna som gjorde att han en gång räknades som en av världens bästa målvakter.

Däremot har NHL:s dyraste målvaktsduo verkligen inte levererat. I en jämförelse av räddningsprocent placerar sig Antti Niemi (89,2) och Kari Lehtonen (87,8) 54:a respektive 58:a av de 69 målvakter som fått speltid i höst.

Så var glada över Laine. För tillfället är han den enda, stora orsaken att kolla in sidan 235 på text-tv varje morgon.

Finländarnas poängliga

Patrik Laine Winnipeg 14 matcher 11 mål+4 assist=15 poäng

Valtteri Filppula Tampa Bay 12 4+5= 9

Rasmus Ristolainen Buffalo 12 0+8= 8

Sami Vatanen Anaheim 13 1+6= 7

Mikael Granlund Minnesota 11 2+4= 6

Aleksander Barkov Florida 13 2+4= 6

Mikko Koivu Minnesota 11 2+3= 5

Joonas Donskoi San Jose 13 2+3= 5

Sebastian Aho Carolina 12 0+5= 5

Markus Granlund Vancouver 14 3+1= 4

Räddningsprocenterna

Tuukka Rask Boston 8 matcher 94,1 procent

Antti Raanta NY Rangers 4 92,6

Pekka Rinne Nashville 10 92,2

Antti Niemi Dallas 8 89,2

Kari Lehtonen Dallas 7 87,8

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning