Laiho: Ideella organisationer behöver coronastöd

Riksdagsledamot Mia Laiho (Saml) varnar för att många viktiga samhällstjänster är i riskzonen om de ideella organisationerna inte får statligt coronastöd. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsledamot Mia Laiho oroar sig för att många ideella organisationer inte kommer att klara sig ekonomiskt under coronakrisen.

Riksdagsledamot Mia Laiho (Saml) har lämnat ett skriftligt spörsmål där hon frågar hur regeringen har tänkt stödja ideella organisationers verksamhet. Företagen kan ansöka om coronastöd från Business Finland eller Närings-, trafik- och miljöcentralerna, men organisationerna saknar denna möjlighet, påminner hon.

"Många organisationer har redan tvingats permittera eller säga upp personal. Om det inte går att få stöd i denna kris kommer många organisationer att råka ut får ohållbara ekonomiska problem", säger Mia Laiho i ett pressmeddelande.

Organisationernas insamlingsverksamhet har försvårats under coronakrisen när många finansieringskällor såsom företagssamarbete och privata donationer har lagts på is. Veikkaus har inte heller samma möjlighet att finansiera allmännyttiga ändamål som tidigare efter att en del av spelverksamheten har lagts ned.

"Jag hoppas att regeringen förhåller sig allvarligt till konkreta stödformer för att avhjälpa organisationernas ekonomiska svårigheter", säger Laiho.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning