Laibach i kalla filosofiska sfärer

Bild: Skivrecension

Det slovenska bandets tolkning av Also Sprach Zarathustra skiljer sig märkbart från exempelvis Richard Strauss'.

Ambient

Laibach

Also Sprach Zarathustra (Mute Artists Limited)

I över trettio år har det slovenska musikerkollektivet Laibach mixtrat med olika musikstilar och provocerat med teman och symboler. I deras fall handlar det inte bara om att spela egen musik eller covers, utan att också framhäva tidsandan inom epoker.

Gruppen fascineras av det extrema och därför är det inte överraskande att den står för soundtracket till teaterpjäsen baserad på Friedrich Nietzsches filosofiska roman Also Sprach Zarathustra. Pjäsen är regisserad av Matjaž Berger och uruppfördes i fjol våras i Slovenien. Albumet är en uppdatering av soundtracket.

Till skillnad från Richard Strauss hyllade storslagna tonsättning av Nietzsches ökända verk, tolkar Laibach det återhållsamt. Spänningen inom musiken bygger på mystiska och sävliga passager. Låtarna innehåller elektroniska effekter och sparsamt spelade symfoniorkesteravsnitt. Allt framförs disciplinerat men inte stelt.

När Laibach-frontgestalten Milan Fras brummar på tyska Nietzsches patosdrypande rader låter det kusligt. Varför inte tolka den introverta ansatsen som en projicering av det psyke som gett upphov till verket, snarare än en presentation av dess jargong? Den dunkla musiken lyses upp en enstaka gång av Mina Špilers vackra sång i låten Vor Sonnen – Aufgang. Efter den följer mörkerfärdens statiska instrumentalfinal, den något utdragna Von Den Drei Verwandlungen.

Also Sprach Zarathustra är en tungsint men intressant platta och ett säkert drag av Laibach på vandring i fascinerande domäner.

Laibach uppträder den 13.11 på Korjaamo.

Ole Nerdrum

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning